Na XXI Jazz Festu Sarajevo film ‘John Zorn 2010-2017’

Dokumentarni film francuskog umjetika Mathieu Amalrica “John Zorn 2010-2017” bit će predstavljen 31. oktobra na XXI Jazz Festu Sarajevo u Domu policije.

 Jazz Fest Sarajevo

Jazz Fest Sarajevo

Glumac i reditelj Mathieu Amalric je poznat po upečatljivoj ulozi u filmu “Grand Budapest Hotel”, ali i iznimno zapaženim ulogama u filmovima o Jamesu Bondu “Quantum of Solace” i “Munich” Stevena Spielberga, u kojima je igrao uz Daniela Craiga, kao i glavnoj ulozi u “The Diving Bell and the Butterfly”, ovaj je umjetnik i iznimno uspješan reditelj.

Dva Amalricova filma prikazana su i na Kanskom filmskom festivalu. Njegov film “On Tour”, premijerno je prikazan 2010. godine kada je Mathieu Amalric proglašen najboljim rediteljem u Kanu.

Četiri godine kasnije film “The Blue Room”, čiji je reditelj, scenarista i glavni glumac, bio je u takmičarskom programu Kanskog festivala.

– Često imam kameru kad se vidim sa Johnom, a on to mrzi. Sve je počelo tako što je TV kuća naručila portret o Johnu Zornu. Počeli smo ga snimati i ubrzo zaboravili šta smo počeli. I jednostavno smo nastavili, bez ikakvog razloga – rekao je Mathieu Amalric.

Također je dodao da ovo nije klasičan film jer nema ni producenta ni naslova.

“John Zorn 2010-2017” opisan je kao neprekidni dijalog dvojice prijatelja, koji pokazuje genijalni duh američkog kompozitora, a sarajevska publika imat će ga priliku pogledati u prisustvu autora.

Pojedinačne ulaznice za filmsku projekciju neće biti u prodaji. Ulaznica za koncert John Zorn’s Improv Nighta Benefit For A Stone omogućava posjetiocima koji će prisustvovati otvaranju da besplatno pogledaju i Amalricov film, a ulaznice za otvaranje festivala, mogu se kupiti na www.jazzfest.ba, saopćeno je iz Jazz Festa Sarajevo.

Posted by on 2017-10-17. Filed under Jazz Fest Sarajevo, Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login