Na ZagrebDoxu film Lidije Zelović ‘Moj privatni rat’

ZagrebDox

ZagrebDox

Kontroverzni dox, službeni program Međunarodnog filma dokumentarnog filma ZagrebDox u ovogodišnjem izdanju donosi devet filmova s intrigantnim temama od egzorcizma u Italiji do jugoslavenskih gastarbajtera i spomenika NOB-u.

Hrvatsku premijeru u tom će programu imati “Neželjena baština”, novi film Irene Škorić, nagrađen kao najbolji dokumentarac na Međunarodnom filmskom festivalu u Stockholmu.

Film, za koji je glazbu napisao bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović, govori o sudbini spomenika, umjetničkih djela pretvorenih u otpad, ali i o društvu koje se odreklo svoje povijesti i vrijedne umjetnosti.

Prošlošću ovdašnjih krajeva bavi se i film “Dolje” u režiji Đorđa Čenića i Hermanna Peseckasa, koji donosi pogled na ideološku indoktrinaciju jugoslavenskih gastarbajtera. Riječ je o autobiografskom putovanju Đorđa Čenića, djeteta gastarbajtera u Austriji, koje je nagrađeno za socijalnu osjetljivost na Filmskom festivalu Crossing Europe.

Film, među ostalim, postavlja pitanje kako je moguće da su osnovnoškolci polagali prisegu Titu u kulturnim domovima diljem Austrije i učili o iskorištavanju radničkog sloja u kapitalizmu, odnosno u kapitalističkoj zemlji daleko od rodne zemlje te kako se komunist preko noći može pretvoriti u nacionalista.

“Moj privatni rat” je film Lidije Zelović, redateljice koja je odrasla u Sarajevu iz kojega zbog rata odlazi početkom devedesetih u Nizozemsku, a 20 godina kasnije vraća se i nailazi na iste stare mržnje i nove nacionalističke agresije. “Ono što je izvorno trebao biti pokušaj mirenja s prošlošću pretvara se u putovanje minskim poljem”, ističe se u najavi filma.

Francusko-talijanski film “Oslobodi nas” u režiji Federice di Giacomo, pobjednički film programa Horizonti Venecijanskog festivala, priča je o sve češćoj praksi egzorcizma u Italiji. “Prateći svećenika egzorcista gledatelji dobivaju uvid u praksu u kojoj se susreću uznemirujući i smiješni kontrasti između tradicije i modernih navika, između svetog i profanog”.

Još se jedan film bavi problemima ljudske duše – film “Ikona” poljskog redatelja Wojciecha Kasperskog daje “diskretan, a istovremeno pronicav uvid u svakodnevni život pacijenata jedne sibirske psihijatrijske bolnice”.

U okviru 13. izdanja ZagrebDoxa od 26. februara do 5. marta u kinu Kaptol Boutique Cinema, prikazat će se više od 120 filmova koji donose presjek recentne svjetske dokumentarističke produkcije.

Posted by on 2017-02-21. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login