Na Zlatiboru u toku pripreme za zimsku turističku sezonu

Zlatibor

Zlatibor

Turistička zajednica vazdušne banje Zlatibor, nakon Beograda najpopularnije turističke destinacije u Republici Srbiji koja je prošle godine slavila 120 godina organiziranog turizma, počela je pripreme za ovogodišnju zimsku sezonu, budući da ova destinacija ima tačno iskristalizirane dvije turističke sezone – ljetnu i zimsku.

Ta 120 godina duga tradicija zvanično se bilježi od 20. augusta 1893. godine, kako i danas stoji uklesano na česmi kraj jezera u centru planine. Izvor se zove Kraljeva voda jer je tada došao kralj Srbije Aleksandar Obrenović i podržao namjeru zlatiborskih domaćina, upoznatih s ljekovitošću i blagodetima planine da se osnuje vazdušna banja.

Kako je u razgovoru za Agenciju FENA kazao menadžer u Turističkoj zajednici Zlatibora Vladimir Živanović, Zlatibor koji je smješten u zapadnoj Srbiji, predstavlja najznačajniji planinski turistički centar u Srbiji.

Brojni su smještajni kapaciteti na ovom području za svačiji džep. Od onih najluksuznijih hotelskih smještaja koji nude raznoliku spa ponudu pa do kampovskih (u ljetnoj sezoni) mjesta, a Zlatibor ostvaruje više od milion noćenja godišnje njegujući pri tome vrijednu tradiciju ovdašnjeg turizma.

“Zlatibor raspolaže s 19.000 ležajeva od kojih je 4.000 u osnovnim smještajnim kapacitetima (hoteli, odmarališta i moteli) dok je 15.000 ležajeva u privatnom smještaju. Najveći broj turista dolazi u ljetnim mjesecima (juli i august) dok je zimska sezona od polovine decembra do kraja januara”, pojasnio je Živanović.

Naglasio je da se na Zlatiboru trenutno polako priprema zimska turistička sezona, nakon uspješno završene ljetne sezone, a zaposlenici Turističke zajednice organizirat će prezentaciju turizma na Zlatiboru u zimskim mjesecima u gradovima Srbije, a planiraju učestvovati i na sajmovima gdje će prezentirati turističku ponudu.

“Zlatibor se može pohvaliti ski-centrom Tornik koji je dodatno uredio svoje kapacitete zbog čega očekujemo da će ova sezona biti bolja s više snijega budući da su sistemi za vještačko osnježavanje spremni kao i ski-staze”, dodao je Živanović.

Međutim, Tornik u nedostatku snijega je osmislio i druge sadržaje koje se nude turistima. Naime, organizira se ski-škola za djecu mlađih uzrasta, tu je i sankanje i tjubing kao i bob na šinama koji je ove godine otvoren.

Živanović je naglasio da Zlatibor najviše posjećuju turisti iz Srbije, zemalja bivše Jugoslavije te se bilježi i povećanje broja turista iz drugih država kao što su Rusi i Grci.

Kada je su u pitanju planovi za budućnost, Živanović kaže da će se raditi na unapređenju postojeće infrastrukture, izgradnja novih hotela (u planu je otvaranje novog hotela s pet zvjezdica koji bi trebao biti završen do ljetne sezone) te će se pokušati srediti i još neki turistički lokaliteti kao što su crkva brvnara i drugi.

Na Zlatiboru je otvoren i kamp koji se nalazi 500 metara od centra turističkog naselja Zlatibor. Sastoji se od 50 kamp jedinica i više lokacija za šatore, u izuzetno očuvanom prirodnom okruženju površine 1,5 hektara i zadovoljava standarde za tri zvjezdice.

Zlatibor ima i Medicinski centar “Čigota” koji je okružen borovom šumom i nalazi se na 1.000 metara nadmorske visine. Osnovna djelatnost je pružanje medicinskih usluga iz endokrinologije, nuklearne i fizikalne medicine, a poznat je i po nadaleko priznatom programu za reguliranje tjelesne težine, ali nudi i programe rekreacije.

Inače, po dolasku na Zlatibor odmah se osjeti čisti svježi zrak koji se mora udisati punim plućima, a upravo to je nešto se ne može kupiti. Uz ostale sadržaje koje nudi vrijeme je moguće dokraja upotpuniti.

Posted by on 2014-10-23. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login