Nabujale Drina i Sava

Višegrad

Višegrad

Civilna zaštita RS saopštila je da postoji opasnost od izlijevanja rijeka Drine i Save u donjim tokovima.

U saopštenju se navodi da, zbog velike količine padavina prethodnih dana i rasta rijeka u RS, postoji realna mogućnost da njihov vodostaj pređe kotu redovne vanredne odbrane od poplava.

Jutros u 7.00 sati rijeka Sava se u opštini Srbac izlila iz korita na poljoprivredno zemljište, ali nema opasnosti za ljude i objekte. U opštini Jezero je poplavljeno nekoliko objekata, ali je vodostaj u opadanju, dok je visina snijega oko 15 centimetara.

Na području Hercegovine, u opštini Bileća, voda je ušla u jednu porodičnu kuću i u farmu svinja, odakle je evakuisana stoka. Na području odjeljenja civilne zaštite Bijeljina, u toku noći nije bilo izlijevanja rijeka Drine i Save, međutim, kako je najavljeno ispuštanje vode do 2.000 metara kubnih u sekundi, očekuje se plavljenje jednog dijela naselja Janja, Amajlije i Popovi kod Bijeljine.

Opštinska Civilna zaštita konstantno prati stanje na terenu i preduzima sve neophodne mjere, posebno u ovim naseljima, navodi se u saopštenju.

Visina vodostaja na ustavi Janja je 500 centimetara, dok su protoci na Hidroelektranama Zvornik i Višegrad 1.500, a Hidroelektrani Bajina Bašta 1.600 metara kubnih po sekundi. Voda nadolazi i u Plužinama, gdje kuće i pomoćni objekti za sada nisu ugroženi.

U Kostajnici je nivo rijeke Une u opadanju, sa tendencijom pada od oko 19 centimetara dnevno. Putni pravci i poljoprivredne površine nisu ugroženi. Vodostaj rijeke Vrbas na hidrološkoj stanici Delibašino selo sinoć je iznosio 286 centimetara i prešao je kotu redovne odbrane od poplava za 36 centimetara.

Na području opštine Trebinje, u Popovom polju, nivo vode je porastao za oko 10 centimetara u odnosu na juče. Putni pravac prema selu Orašje u Mjesnoj zajednici Veličani je potopljen, ali kuće nisu ugrožene.

Količina vode koja se ispušta sa hidrocentrale u Gorici iznosi 285 metara kubnih. U naseljima Rastoci i Rupe voda je ušla u podrumske prostorije, a pod vodom je i jedan od lokalnih puteva prema naselju Pridvorci.

U Nevesinju je snijeg, koji je noćas padao, prekinuo saobraćaj na pravcu NevesinjeKalinovik preko prevoja Morine, dok su ostali putevi prohodni.

Posted by on 2013-03-15. Filed under Bijeljina, Bileća, Bosna i Hercegovina, Kalinovik, Nevesinje, Trebinje, Vijesti iz BH gradova, Višegrad, Zvornik. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login