Načini da se osjećate bolje

Stres u naš život unose mnogi faktori, doslovno živimo u svijetu gdje je stres neizbježan. Ali umjesto da čekamo da on dođe do nepodnošljive nivoe moramo se naučiti s njim nositi.

sreća, zdravlje

Odvojite vrijeme za sebe

1. Biljni pripravci

Naravno, postoje tablete za sve, ali prije nego posegnete za njima pomoć potražite u hrani i čajevima koji imaju opuštajuće djelovanje. Odoljen (valeriana), gospina trava, lipa, kamilica, matičnjak samo su neki od čajeva za koje se vjeruje da smanjuju anksioznost. Također, jabuka s korom dobro djeluje na jačanje živaca, a time na bolje podnošenje stresnih situacija.

2. Više spavajte

U našem vremenu nekako se uvriježila teorija kako je san gubitak vremena. Ipak, ako ne spavate dovoljno budne sate nećete moći efikasno iskoristiti. Ključ je u slijeđenju signala svoga tijela. Istraživanja kažu kako je sve manje od 6 sati premalo, dok se ne preporučuje ni spavanje duže od 10 h. Trebali biste se pronaći negdje između, ovisno o potrebama vašeg tijela.

3. Smanjite unos kofeina

Ako ste ovisnik o kafi ovo može biti zaista teško, ali ako se ne možete potpuno odreći kofeina bar smanjite.

4. Odvojite više vremena za sebe

Nije sebično odvojiti vrijeme za sebe. Bilo da je to pola sata na kraju napornog dana ili vikend, morate imati slobodnog vremena kako biste radili stvari koje vam ne donose nikakvu korist, a koje volite. To može biti čitanje knjige, igranje s psom, bavljenje vrtom, cvijećem ili bilo što drugo.

bih-x.info

Posted by on 2010-03-09. Filed under Magazin, Zdravlje & Ljepota. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login