Načini kako se riješiti stresa na poslu

stresDa li znate tačno zašto se tako osjećate? Jedno nedavno istraživanje, objavljeno u časopisu “Journal of Marketing Research”, otkrilo je kako emocionalni sukob i osjećaj krivice ili straha može izazvati da se tako osjećate, a ne zato što je to stvarno tako.

Naučnici su zamolili učesnike istraživanja da razmisle o popunjavanju niza zadataka, a zatim su ih zamolili da zamisle istu situaciju, samo u sukobu jedni sa drugima, bez obzira na to da li se radilo o vremenu ili resursima.Rezultati su pokazali kako su se učesnici osjećali loše, bez obzira na razlog sukoba. Zvuči poznato?

Dobra vijest je da, uvijek postoje mali trikovi, koji će vam pomoći da se nosite sa stresom na poslu.

1. Disanje
Vjerovala ili ne, disanje je najlakši način za borbu protiv stresa, tako da kad god osjetite da bi glava mogla da vam eksplodira, duboko udahnite. Fokusirajte se na duboko i sporo disanje, kao da meditirate. Brojite do 5 dok udišete i do 6 dok izdišete.
2. Podijelite popis obaveza u 4 dijela
Obični papir preklopite na 4 dijela, pa na svaki kvadrat napišite: “hitno”, “nije hitno”, “važno”, “nije važno”. Zatim svrstajte svoje zadatke u te 4 rubrike i krenite s onim “hitnima” i “važnima”. Nakon što ih obavite, precrtajte ih. Osjećaj će biti izvrstan pa će vam poslužiti kao motivacija da idete dalje. Ali, ljudi često potcjenjuju moć popisa. Nemojte i vi da budete među njima.
3. Okrenite svoje negativne emocije
Da li se osjećate zabrinuto zbog količine posla? Pokušajte sljedeći trik: umjesto očajavanja, recite sebi da ste jako uzbuđena zbog toga. Sve je stvar perspektive. Ali, nemoj se potkopavati i prije nego što ste išta započeli. Takođe, sjetite se kako će vam se jednog dana trud već nekako isplatiti, a to je najvažnije.

Posted by on 2015-03-29. Filed under Magazin, Zdravlje & Ljepota. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login