Nacionalni park “Sutjeska”

Nacionalni park Sutjeska

Nacionalni park Sutjeska

Nacionalni park Sutjeska obuhvata šire područje sliva rijeke Sutjeske, uključujući strogo zaštićeni rezervat prašume Perućice, kao i dijelove planina Maglića, Volujka i Zelengore.

Ljepota parka se ističe i kroz prelijepa planinska glečerska jezera Zelengore, koja su zbog svoje ljepote i atraktivnosti nazvane “gorske oči”. Nacionalni park Sutjeska je najstariji i najveći nacionalni park u BiH koji se od svog osnivanja, 1962. godine bavi turizmom, te je po svojim prirodnim vrijednostima i ljepotama biser BiH. Nalazi se na magistralnom putnom pravcu “Beograd – Višegrad – Foča – Tjentište – Trebinje – Dubrovnik”.

Zatvaraju ga sa istoka Pivska planina (1.775 m) i rijeka Piva do Šćepan-polja, a dalje tok Drine do ušća rijeke Sutjeske, zapadno je masiv Zelengore (2.014 m), povezan sa Lelijom (2.032 m), jugoistočno Maglić (2.386 m), Volujak (2.337 m) i Bioč (2.388 m). Ovim predjelom protiče Sutjeska sa više pritoka.

Maglić

Maglić

Park obuhvata površinu od 17.250 ha, od čega je više od polovine pokriveno šumama, a ostali dio čine pašnjaci, golet i planinska jezera.

Veoma je dragocjen i bogat fond divljači i rijetkih biljnih vrsta, od kojih su mnoge endemske. U samom srcu Parka smješten je i strogi prirodni rezervat Perućica, najočuvanija i najveća prašuma u Evropi, u kojoj je od osnivanja Nacionalnog parka strogo zabranjena bilo kakva intervencija čovjeka, tako da je ovo područje bilo meta mnogobrojnim naučnicima: botaničarima, šumarskim stručnjacima, geolozima, zoolozima…

Spomenik Bitke na Sutjesci

Spomenik Bitke na Sutjesci

Ovdje je zastupljeno preko 2.600 vrsta vaskularnih biljaka, sa velikim procentom endemičnih i rijetkih vrsta. Bogata flora sadrži listu od preko 100 vrsta jestivih gljiva, kao i veliki broj vrsta sa Crvene liste, tj. rijetkih, ugroženih i osjetljivih. Životinjski svijet Nacionalnog parka “Sutjeska” je, takodje, izuzetno bogat.

U gustim šumama i po planinskim vrletima obitavaju gotovo sve vrste tipične za balkanski planinski sistem. U Parku je tokom izrade Plana upravljanja (mart-septembar 2002.g.) zabilježeno 114 vrsta ptica, ali konačna lista bi trebala dostići broj od 135-150, ako bi se vršilo više posmatranja u različitim periodima godine.

Prašuma Peručica, Sutjeska

Prašuma Peručica, Sutjeska

Na području Nacionalnog parka „Sutjeska“ nalaze se i mnogobrojni spomenici starije i novije istorije. U Tjentištu je u okviru memorijalnog-kompleksa „Dolina heroja“ podignut monumnetalni spomenik palim borcima, koji se nalazi pored magistralnog puta Foča – Tjentište – Bileća.

Slaba nastanjenost i teška pristupačnost, bili su dugo glavni razlog što je veoma mali broj ljudi imao priliku da iskusi sva čuda kojim je priroda u izobilju darivala ovo područje.

 

Posted by on 2012-01-12. Filed under Izdvojeno, Top Destinacije, Turizam. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login