Nacionalni park Una: Divlji slapovi Martin Broda

Martin Brod

Martin Brod

Priroda se na najljepši način poigrala sa ovim krajem kojeg stanovnici ovog dijela zemlje nazivaju “biserom Krajine” a koji je “žila kucavica” Nacionalnog parka Una.

Kroz usjeke ličkog krša, brdski krivudavi put koji od Drvara prema Kulen Vakufu vodi do vijekovima netaknute prirode u naselju Martin Brod gdje je ušće Unca i Une formiralo jedinstvene i nadaleko poznate slapove.

Priroda se na najljepši način poigrala sa ovim krajem kojeg stanovnici ovog dijela zemlje nazivaju “biserom Krajine”, a koji je “žila kucavica” Nacionalnog parka Una.

Preko najvećeg unskog slapa visokog nekoliko desetina metara svake sekunde prelijeva se u prosjeku 63 kubna metra vode. Jedinstvene prizor ove prirodne atrakcije moguće je promatrati sa uređenih mostova i vidikovca odakle dopiru zvukovi prirode, šuma vode i krošnji drveća.

Biserna voda Martin Broda obilježila je život njegovih stanovnika u čija usmena predanja je satkana davna legenda o postanku ovog mjesta.

Naime, vjeruje se kako je lijepa djevojka imena Marta sa druge strane Une pronašla ljubav svog života koja joj bi zabranjena. Jedne noći ona krenu preko Une, okliznu se na skliskoj sedri i nestade u vrtlozima rijeke. Njen pokušaj prelaska rijeke ili brod, kako ga mještani nazvaše, prozva se Martin Brod.

Ovaj prirodni ambijent zaklonjen je običnom putniku lancem dinarskih planina, ali interes za tu naseobinu raste svake godine okupljajući sve više zaljubljenika u prirodu koji kroz pješačke staze uživaju u osebujnoj flori i fauni Martin Broda.

Posted by on 2015-10-06. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login