Nacionalni park Una na putu ka održivom turizmu

Nacionalni park Una
Nacionalni park Una

Nacionalni park Una prvi je park u Bosni i Hercegovini koji je predao nominaciju za Europski certifikat za održivi turizam.

Tokom ove godine Europark Federacija poslat će revizore koji će provjeriti nominaciju i stanje na terenu te u skladu s time NP Una dodijeliti u svijetu vrlo značajni turistički certifikat.

Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF je unutar projekta “Parkovi Dinarskog luka“ 16 parkova u regiji učlanila u Europark Federaciju te time potaknula parkove da se nominiraju za certifikat za održivi turizam. Proces nominacije izuzetno je složen i zahtijevao je velik angažman uprave parka.
“Jedan od najznačajnijih koraka kod nominiranja parka za certifikat održivog turizma je osnivanje foruma koji uključuje sve sudionike“, ističe Andrea Štefan iz WWF-a.

“Izrađena je zajednička strategija održivog turizma koja je prilagođena ciljevima zaštite prirode unutar parka, definirani su akcijski planovi vezano uz kvalitetu i ponudu unutar parka, a naročito je zahtjevno bilo popunjavanje same aplikacije. Ova nominacija potvrda je kvalitete parkova u BiH i nadamo se da će se NP Una pridružiti i drugi parkovi“.

Nacionalni park Una jedan je od bisera ovog dijela Europe. Uz smaragdno zelenu rijeku ima i entuzijastičan tim ljudi koji njeguje suradnju s lokalnim stanovništvom, što je izuzetno dostignuće za tako mladi park.

“Dobijanje certifikata prije svega velika je potvrda dobrog rada u nepune tri godine. Dosegli smo stupanj da uopšte možemo pristupiti kandidaturi, što su prepoznali WWF i Europark“, kaže direktor NP Una Amarildo Mulić. “Certifikat će nam donijeti brendiranje parka u regionu – naći ćemo se na bitnim kartama i promotivnim materijalima. K tome, kroz certificiraje dajemo i podršku našim dionicima i lokalnom stanovništvu s kojim ćemo kroz projekte zajedno raditi na poboljšanju i uvjeta i njihove usluge ali i generalne promocije“, istakao je Mulić.

Uz Nacionalni park Una, nominaciju za Europski certifikat za održivi turizam predali su i Specijalni rezervat Gornje Podunavlje i Nacionalni park Fruška gora iz Srbije, te parkovi prirode Medvednica i Lonjsko polje iz Hrvatske.

Posted by on 2014-03-07. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login