Nadamo se da bojkot popisa nije jedina šansa za građansku BiH

Finci-SejdicKoalicija organizacija civilnog društva je održala sastanak sa predstavnicima SDP-a i SBB-a na temu njihovog prijedloga provedbe presude u slučaju “Sejdić i Finci”, za koje smatramo da će još dublje podijeliti BiH i povećati nivo diskriminacije u društvu. Naime, i pored naših pokušaja da dobijemo obrazloženje za katastrofalna rješenja koje su SDP i HDZ-i predložili u svom dokumentu, predstavnici partija nisu nam ponudili niti jedan argument koji bi objasnio razloge za prihvatanje sporazuma koji bi doveo do još dublje segregacije u društvu, osim insistiranja na činjenici da je ovaj prijedlog rezultat političkog kompromisa i da se za njega može obezbijediti “dovoljno ruku u parlamentu”.
Želimo ponoviti naš stav da je ovaj sporazum sraman pokušaj da se potpuno zatre građanski identitet u Bosni i Hercegovini i da se država u potpunosti svede na tri etniciteta koja će, budući da bi ovim prijedlogom dobili veću “vrijednost glasa” u mjestima gdje su u većini, postati i faktičke izborne jedinice. Još jednom upozoravamo one političke partije koje su spremne glasati u parlamentima za usvajanje ovog prijedloga da ćemo u tom slučaju biti primorani organizovati kampanju bojkotovanja popisa stanovništva u BiH. Naime, jedini način da se spriječi da apsolutna diskriminacija zavlada Bosnom i Hercegovinom je onemogućavanje sprovođenja i neprihvatanje rezultata popisa koji se planira uzeti kao temelj za promjenu ustava, što je problematično na više nivoa.

 
Izražavamo punu podršku gospodinu Dervi Sejdiću u njegovoj nakani da, u slučaju usvajanja ovih rješenja, odmah podnese novu tužbu protiv BiH za kršenje osnovih građanskih prava.

Također, javnosti želimo predočiti glavne probleme koje bi ovaj sporazum izazvao i koje smo predočili predstavnicima SDP-a i SBB-a a za koje nisu imali niti jedan jedini odgovor.

Detaljnija analiza nedostataka ovog prijedloga nalazi se na slijedećem linku:

http://www.zastone.ba/2012/07/20/analiza-prijedloga-sdp-i-hdz-za-implementaciju-odluke-%C2%A8sejdic-i-finci%C2%A8/

 

 

UG Zašto ne (Sarajevo)

Kali Sara – Romski informativni centar (Sarajevo)

Pravni institut u BiH (Sarajevo)

Euro Rom (Tuzla)

Inicijativa mladih za ljudska prava (Sarajevo)

Fondacija za kreativni razvoj (Sarajevo)

OKC Abrašević (Mostar)

UNSA Geto (Banja Luka)

Sarajevski otvoreni centar

Antifašistička akcija BiH (Mostar)

Fondacija Ekipa (Sarajevo)

Pokret Dosta

Oštra nula (Banja Luka)

Akcija građana (Sarajevo)

Centar za ljudska prava Univerziteta u Sarajevu

Udruženje za kulturu i umjetnost Crvena  (Sarajevo)

Fondacija CURE (Sarajevo)

Revolt (Tuzla)

Posted by on 2012-07-22. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login