Nadomak Sarajeva omiljena planinarska ruta od Čavljaka prema Bukoviku

– Čist planinski zrak, sunčano vrijeme i plavetnilo neba bili su dovoljni za subotnje uživanje nadomak Sarajeva, na omiljenoj planinarskoj ruti od Barica preko Čavljaka do Bukovika i Crepoljskog.

Čavljak

Čavljak

Svih 12 mjeseci u godini Čavljak, Bukovik i Crepoljsko su najposjećenije planinarska odredišta za sve generacije, kojima počev od najmlađih koji dolaze s roditeljima do onih u trećoj životnoj dobi, pružaju ugodan odmor, šetnju, planinarenje i uživanje u širini pogleda na Jahorinu, Trebević, Bjelašnicu, Treskavicu.

Sunčana strana padina sarajevskog Ozrena i njegovog najvišeg vrha Bukovik na 1.532 metra nadmorske visine garantuje u svim godišnjim dobima prijatan boravak u prirodi i kako kažu planinari rijetko kada loše vrijeme.

A za ljubitelje prirode koji na planinu dolaze pješačeći, redovan javni kombi prijevoz iz centra Sarajeva do Barica je idealna varijanta da se s ruksakom na leđima krene dalje put Bukovika i Crepoljskog.

Brojni ugostiteljski objekti, najprije planinarski dom “Čavljak” koji je u vlasništvu PSD “Džemal Bijedić” i na istoj lokaciji planinarski objekat Centar, onda poznato odmorište “Lasina koliba” u žargonu planinara kod Spomenka na lokalitetu Kamenite glave na 1.333 metra nadmorske visine, zatim koliba kod Brace, pa kod Novke, onda na vidikovcu poznata u žargonu planinara “Spomenko 2” pružaju mogućnost izletnicima da se odmore i okrijepe pićem i jelom iz ponude domaćina ili iz vlastitog ruksaka. Na Bukoviku je planinarski dom kojeg posjetioci nazivaju kod Adema, a na Crepoljskom je Lovački dom kod Stake… U izrgradnji su i nove planinarske kolibe – odmorišta i poneka vikendica.

U subotu u podnevnim satima bašta “Lasine kolibe” bila je puna izletnika, a domaći napici i jela, smijeh, šala i odmor na suncu bili su najbolja zamjena za sarajevski smog. Među najmlađim bilo je i beba i onih koji su tek prohodali, a na suncu su uživali i najstariji izletnici.

Kući se u ruksacima ponijelo domaćih proizvoda. Aromatične planinska trave za čaj, bestilj, pekmez od šipurka, sušeni vrganj, med, jabukovo sirće, sve iz domaće radinosti „Lasine kolibe“.

A u povratku već od Barica bile su vidne dimne zavjese i sumaglica iz sarajevske kotline.

Posted by on 2017-02-13. Filed under Magazin, Planinarenje. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login