Nafta poskupila zbog izvještaja o zaposlenosti u SAD-u

Nafta

Nafta

Sirova nafta je u petak nevečer na berzi u New Yorku završila trgovanje na iznosu iznad 81 dolara za barel, nakon što je zvanični izvještaj američke vlade o zaposlenosti za februar podstakao nade da je privreda SAD-a polako počela da se oporavlja. Cijena američke “lahke” nafte za terminsku isporuku u aprilu je u petak na newyorškoj robnoj berzi porasla za 1,29 dolara i završila trgovanje na iznosu od 81,50 dolara za barel, prenosi AP.

Američko Ministarstvo rada je objavilo da su poslodavci u SAD-u u februaru ukinuli 36.000 radnih mjesta, što je manje nego što se očekivalo, dok je stopa nezaposlenosti ostala na stabilnom nivou od 9,7 posto.

Analitičari su očekivali da broj zaposlenih u februaru u sektorima van poljoprivrede bude smanjen za 50.000 i da stopa nezaposlenosti poraste na 9,8 posto.

Na poskupljenje u petak “tečnog zlata” je uticala i izjava kineskog premijera Wena Jabaoa, koji je rekao da je njegova zemlja na dobrom putu da ove godine ostvari privredni rast od osam posto. Kina je drugi po veličini potrošač nafte u svijetu poslije SAD-a.

fena / bih-x.info

Posted by on 2010-03-06. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login