Nagli porast radioaktivnosti podzemnih voda u Fukushimi

 FukushimaU podzemnim vodama kod japanskog nuklearnog postrojenja Fukushima koje je pretrpjelo havariju nakon potresa i cunamija u martu 2011. godine, u protekla tri dana zabilježen je nagli rast nivoa toksičnih radioaktivnih supstanci, saopćila je u utorak tokijska kompanija (TEPCO), priznavši da ne zna odakle se one izlijevaju.

Uzorci koji su u ponedjeljak uzeti pokazali su da je nivo prisustva kancerogenog cezijuma-134 više od 90 puta veći nego što je bio u petak, kada je iznosio 9.000 bekerela po litru, navodi TEPCO.

Nivo cezijuma-137 iznosio je u ponedjeljak 18.000 bekerela po litru, što je za 86 puta više nego krajem prošle nedjelje, navodi se u saopćenju kompanije.

Još ne znamo zašto je nivo radijacije skočio, ali nastavljamo s naporima kako bismo spriječili dalje širenje kontaminacije – rekao je glasnogovornik TEPCO-a.

Prema vladinim smjernicama, dozvoljena količina cezijuma-134 je 60 bekerela po litru, a cezijuma-137 90 bekerela po litru.

Kada se jednom unesu u organizam, ove supstance se nagomilavaju u mišićima i kostima i vjeruje se da izazivaju rak.

Nova očitavanja uslijedila su dva dana pošto je TEPCO saopćio da je prisutna količina tritijuma, radioaktivnog izotopa hidrogena koji se koristi za izradu satova koji svijetle u mraku, desetostruko veća nego što je dozvoljeno.

Opasnost od radijacije poslije katastrofe koja je zadesila Fukushimu prinudila je desetine hiljada stanovnika da napuste svoje domove, a neki se od tada još nisu vratili.

Iako ne postoje zvanični podaci da su radioaktivne materije koje se izlijevaju poslije havarije ikoga do sada usmrtile, prirodna katastrofa koja je to izazvala odnijela je više od 18.000 ljudskih života i jedna je od najvećih tragedija koje su zadesile Japan u mirnodopska vremena.

Posted by on 2013-07-09. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login