Nagrada Meša Selimović Faruku Šehiću

 

Faruk Šehić

Faruk Šehić

Bosanskohercegovački književnik Faruk Šehić dobitnik je regionalne književne nagrade Meša Selimović za roman Knjiga o Uni.

Nagradu koja se dodjeljuje autorima i autoricama sa područja Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine Šehić je osvojio u konkurenciji romana Sanjao sam slonove Ivice Đikića (Hrvatska), Kalendar Maja Zorana Ferića (Hrvatska), Mein Kampf Svetislava Basare (Srbija) i Bernardijeva soba Slobodana Tišme (Srbija).

Odlukom petočlanog žirija kojim je predsjedavao akademik Zdenko Lešić, Šehiću je pripala statua Mastionica i pero, rad akademskog vajara Pere Jelisića i novčana nagrada u iznosu od 7.000 KM. Nagrada je dodijeljena večeras u Tuzli, u okviru 12. Međunarodnih književnih susreta Cum grano salis.

Faruk Šehić je rođen 1970. godine u Bihaću. Bio je pripadnik 5. korpusa Armije BiH od 1992-1995. Jedanput je teško ranjen. Rat završava u činu poručnika. Srednju školu završio je u Bosanskoj Krupi, a studirao na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu i Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Poeziju, prozu, eseje, likovne i književne kritike objavljuje od 1998. godine. Književna kritika ga smatra jednim od najdarovitijih mlađih pisaca na području bivše Jugoslavije, i predvodnikom tzv. pregažene generacije. Njegove knjige Hit depo (poezija), Pod pritiskom (kratke priče) i Transsarajevo (poezija) uživaju kultni status kod čitalačke publike, i objavljivane su u više tiraža. Član je Društva pisaca BiH i P.E.N. centra u BiH. Radi kao novinar i kolumnista u sarajevskom magazinu BH Dani. Živi u Sarajevu.

Posted by on 2012-09-09. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login