Nagrada na najbolju dokumentarnu TV reportažu “Nisvet Džanko”

Nisvet Džanko

Nisvet Džanko

Kao znak sjećanja na Nisveta Džanku, grupa prijatelja iz medijskog, ali i šireg života bh. zajednice, odlučila je da od ove godine ustanovi nagradu na najbolju dokumentarnu TV reportažu koja će nositi ime po ovom autoru.

Rok za prijavu radova produžen je do 15. maja. Predsjednik žirija bit će bh filmski reditelj i dokumenarista Nenad Đurić, a članovi su Bojan Filipović, Davor Pušić, Mićo Momčilović i Jasmin Duraković. Ovo je odluka Organizacionog odbora, koji je pokrenuo ovu nagradu u znak sjećanja na rad i djelo prerano preminulog novinara Nisveta Džanke.

Organizacioni odbor je također donio odluku da se rok za predaju radova produži do 15. maja, dok će sama dodjela nagrade biti objavljena početkom juna ove godine.

Dokumentarna emisija “Pozitivna geografija” danas je kultno mjesto televizijske produkcije u BiH, dok je nedavno preminuli Nisvet Džanko istinska medijska legenda koja je obilježila ovaj serijal. “Pozitivnu geografiju” su 1998. pokrenuli Jasmin Duraković i Nisvet Džanko u okviru dokumentarnog life magazina “Čekajući 2001 Sarajevo”, koji se emitirao na programu tadašnjeg BHRT-a. Bili su to mali, petominutni prilozi rađeni po cijeloj BiH, a svoju polusatnu verziju serijal je doživio 2001. godine, kada je Duraković postao generalni direktor RTVFBiH. Okupljena je ekipa vrhunskih profesionalaca u kojoj su, osim Nisveta Džanke, još bili reditelj Bojan Filipović, montažeri Adnan Dedić i Elvedin Zorlak, snimatelj Dario Pušić, a njegov stariji brat, također snimatelj, Davor Pušić bio je i izvršni producent projekta.

Čitav projekat vodila je produkcijska kuća FIST iz Sarajeva, te se na projektu izredao veliki broj suradnika, a među njima neizostavno treba spomenuti Nenada Đurića, koji je režirao veliki broj epizoda, kao i autora prepoznatljive muzike u serijalu, Seju Bajraktarevića.

Serijal se emitirao punih osam godina i snimljene su ukupno 284 epizode. “Pozitivna geografija” je u tome periodu postala medijski mit, a njen glavni lik Nisvet Džanko u kariranoj košulji – junak u narodu BiH za sva vremena. Emisija se prestala emitirati u sezoni 2008-2009, a Džanko je, nakon teške bolesti, zauvijek ostavio ovaj svijet prije skoro dvije godine.

Posted by on 2014-04-22. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login