Nagrada za ‘Bosansku kraljicu’ na Međunarodnom festivalu monodrame u Peći

Peć

Peć

Predstava “Bosanska kraljica” autorice Marice Petrović u režiji Vlade Keroševića izvedena je na Međunarodnom festivalu monodrame “MonoAKT” 2017. Peć, održanom od 15. do 21. juna, a nagrada za najbolju glumicu na Festivalu dodijeljena je Ivani Milosavljević za ulogu Katarine Kotromanić Kosače.

Predstava je nastala u produkciji Teatra kabare Tuzla, Matice hrvatske Tuzla i ADU Tuzla. Glavni pokrovitelj gostovanja bio je Grad Tuzla.

Odluku o nagradama donio je žiri u sastavu Ahmet Jakupi (Makedonija), Anisa Ismajli (Kosovo) i Odise Plaku (Albanija), a osim Ivani Milosavljević dodijeljene su još nagrade za najbolju monodramu “Bobočka” u kojoj glavnu ulogu ostvaruje Ecija Ojdanić (Hrvatska) i Mateuszu Novaku (Poljska) za najboljeg glumca na Festivalu.

Dodijeljena su i dva specijalna priznanja glumicama Tjasa Ferme (SAD) i Julia Filippo (Italija).

Predstava “Bosanska kraljica” će početkom jula biti izvedena i u okviru 7. Festivala amaterske kulture Postojna u Sloveniji te 26. jula na Međunarodnom studentskom festivalu Kestenburg u Banja Luci, a planirana su i druga gostovanja.

Teatar kabare Tuzla iza sebe ima odličnu pozorišnu sezonu koja je započeta “Festivalom premijera”, obogaćena reprizama predstava, dječjim predstavama, književnim večerima, gostovanjima, suradnji s drugim udruženjima, institucijama i medijima, obilježeno je i 15 godina rada i TKT Festa, saopćeno je iz Teatra Kabare Tuzla.

Posted by on 2017-06-23. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login