Nagrade ‘Srebrena pahuljica’ i ‘Sloboda’ dodijeljene u Sarajevu

Sarajevska zima

Sarajevska zima

Nagrade ”Srebrena pahuljica” internacionalnog festivala Sarajevska zima i ”Sloboda” Međunarodnog centra za mir dodijeljene su sinoć u Sarajevu, u više oblasti, pojedincima i institucijama za doprinos razvoju festivala i vrhunska umjetnička ostvarenja.

Dobitnik ”Slobode” je, pored brojnih dobitnika, i hor Palčić za promociju dječijih prava i sloboda.

Uime tog hora Lana Marinović novinarima je kazala da su ponosni na nagradu jer su nakon dugo godina dobili priznanje za trud u ratnim godinama.

– Ovo je svjetski primjer da djeca pjesmom i plesom brane svoj opkoljeni grad i pod granatama idu na probe – rekla je Marinović te dodala da je bilo 200 članova hora koji su cijeli rat pjevali i plesali.

Navela je da je hor ponovo počeo s radom nakon 20 godina te da sada imaju oko 100 članova, djece iz Sarajeva i Kiseljaka.

Nagradu ”Srebrena pahuljica” dobio je i Almin Zrno za izložbu ”Akt duše”. On je istakao da je jako sretan zbog ove nagrade jer je došla 33 godine poslije, kada je imao prvi profesionalni angažman.

– Moj prvi profesionalni angažman je vezan za period Olimpijskih igara i divno je dobiti nagradu poslije svih tih godina – kazao je Zrno.

Dobitnici najvećeg priznanja Festivala ”Sarajevska zima” su, pored ostalih: Ambasada Španije u BiH, Filozofski fakultet UNSA, Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH, Narodno pozorište Sarajevo, Francuski institut u BiH, Akademija scenskih umjetnosti, Muzička akademija, Ambasada SAD-a, SARTR, Pozorište mladih, Muzička produkcija BHRT-a i Ambasada Rumunije u BiH.

Priznanje su dobili i Historijski muzej, Galerija Preporod, Galerija Novi hram i Jevrejska opština, Iranski kulturni centar te Gazi Husrev-begova medresa.

Nagrada ”Sloboda” dodijeljena je vladama: BiH, Crne Gore, Republike Hrvatske i Republike Srbije za nominaciju stećaka na Listu svjetskog kulturnog nasljeđa, Evropskom Parlamentu za izgradnju moderne i otvorene Evrope suočene s izazovima migrantske krize, svjetskim sukobima i nasiljem, Vladi Republike Kine i Festivalu umjetnosti Šangaj za projekat 16+1 – Svileni put i Festivalu Nju Delhi za afirmaciju tradicionalne svjetske kulturne baštine i umjetnosti, te brojnim drugim institucijama, organizacijama i pojedincima.

Posted by on 2017-02-09. Filed under Kultura, Sarajevska zima. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login