Najbolja ostvarenja Todda Solondza u programu Posvećeno…

Todd Solondz

Todd Solondz

Publika 18. Sarajevo Film Festivala imat će priliku da u okviru programa Posvećeno… vidi izbor izuzetnih ostvarenja jednog od najznačajnijih filmskih stvaralaca današnjice – Todda Solondza.

Eminentni američki reditelj će nam se pridružiti u Sarajevu i predstaviti izbor iz svog impresivnog opusa filmova.

Solondz je stekao ugled među kritičarima ispitujući “tamnu stranu srednje klase američkog predgrađa”, što je odraz sredine iz koje je potekao u New Jerseyju.
U okviru programa Posvećeno… publika će imati priliku da vidi filmove “Dobrodošli u kuću lutaka” za koji je Solondz osvojio Veliku nagradu žirija na Sundance Film Festivalu; višestruko nagrađivani “Sreća”; “Pripovijedanje”, koji je premijerno prikazan na Cannes Film Festivalu 2001. i koji je New York Times svrstao na listu “deset najboljih filmova godine“.

Publika 18. Sarajevo Film Festivala vidjet će i filmove “Palindromi”, koji je premijerno prikazan u okviru takmičarskog programa na Venecija Film Festivalu 2004. godine; “Život u ratno doba” koji je nagrađen, između ostalog, za najbolji scenarij u Veneciji 2009.

U okviru programa Posvećeno… bit će predstavljeno i Solondzovo posljednje ostvarenje “Skriveni adut”, koji je premijerno prikazan u takmičarskom programu Venecija Film Festivala 2011, a publika će biti u prilici da vidi i dva kratka filma ovog iznimnog filmskog stvaraoca “Osjećaji” i “Babysitter”.

U prethodnim izdanjima program Posvećeno… je ugostio i predstavio retrospektive najznačajnijih reditelja koji su privukli veliku pažnju i publike i medija. Podsjećamo, gosti programa Posvećeno… bili su: Steve Buscemi 2000, Mike Leigh 2001, Stephen Frears 2002, Peter Mullan 2003, Dušan Makavejev i Gaspar Noe 2004, Alexander Payne 2005, Abel Ferrara i Béla Tarr 2006, Ulrich Seidl 2007, Todd Haynes 2008, Jia Zhang-ke 2009, Bruno Dumont 2010. i Lucrecia Martel 2011.

Posted by on 2012-06-12. Filed under Kultura, Sarajevo Film Festival. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login