Najbolja sezona Mostarskog teatra mladih 1974

Mostarski teatar mladih Ansambl Mostarskog teatra mladih 1974 se vratio s posljednje ovosezonske turneje. Odmah nakon Goražda, ansambl predstave “U traganju za bojom kestena” otputovao je u Zagreb gdje je nastupio u sklopu programa Međunarodnog festivala Amadeo off.

Dvorana Zagrebačkog plesnog centra bila je ispunjena do posljednjeg mjesta. Odlična izvedba i dug, dug aplauz. Posebno dirljiv susret bio je s profesorom Predragom Matvjevićem koji nije krio svoje oduševljenje, ali i ganutost činjenicom da je iz Mostara stigla tako dobra predstava.

Nakon toga žiri je saopćio kako se, jer bila je to posljednja večer festivala, dodjeljuje samo jedna nagrada, nagrada za najbolju predstavu u cjelini. I na kraju, jednoglasno, za najbolju predstavu festivala proglašena je predstava Mostarskog teatra mladih 1974 “U traganju za bojom kestena” po tekstu Safeta Plakala i adaptaciji Ljubinke Stojanović, te režiji Stevana Bodrože. Igraju Amra Prutina i Enes Salković.

“Ova nagrada, na samom kraju, jasna je poruka svim lokalnim rušiteljima kulture i umjetnosti da nam ne mogu ništa. Usprkos bahatosti, usprkos krađi identiteta, kompletne imovine, čak i dijela privatne, uprkos krađi kompletnih scenografija, kostima i rekvizite najigranijih i najboljih predstava, uprkos pokušajima totalne diskreditacije i kriminalizacije, uprkos medijskoj blokadi, mi smo realizirali najuspješniju sezonu u egzilu, obnovili repertoar i pripremili povratak u Mostar za jubilarnu 40-tu sezonu. A oni, njih zapravo nema. Oni su mrak koji će završiti tamo gdje im je mjesto, u dubokim rupama smetljišta istorije”, priopćeno je iz Mostarskog teatra mladih 1974.

Posted by on 2012-07-16. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login