Najbolje kombinacije hrane za naše zdravlje

riba bijeli lukPostoji toliko ukusnih zdravih namirnica, a da bi bile još zdravije potrebno je znati pravilno ih kombinovati. Istraživanja su pokazala da određena hrana više koristi čovjekovom organizmu ukoliko se jede zajedno s drugom tačno određenom vrstom hrane.

Američki nutricionisa David Jacobs ovo pametno kombinovanje u prehrani naziva sinergijom hrane. On smatra da je osnovna ideja da hrana koju uzimamo utiče na razne načine na naše zdravlje, a pametno kombinujući iz nje možemo izvući još veći efekat.

A evo deset kombinacija koje snažno povećavaju apsorpciju poželjnih elemenata i istjeruju nepoželjne iz našeg tijela.

Špinat i cvekla

Nutricionistikinja Joan Larssen ističe da tamnozeleno lisnato povrće poput špinata i kelja najbolje jesti u kombinaciji sa drugim povrćem bogatim C vitaminom poput cvekle, jer se apsorpcija željeza poboljšava uz vitamin C. Paradajz i paprike su takođe dobar izvor ovog vitamina pa se mogu jesti umjesto cvekle.

Paradajz i maslinovo ulje

Po glavi stanovnika Grci jedu više maslinovog ulja i paradazja nego iko drugi pa ne čudi da imaju zavidnu dužinu života. Paradajz je bogat antioksidantom likopenom koji dokazano smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti i određenih vrsta raka. A kako je likopen topljiv u masti kombinovanje paradajza sa zdravim mastima poput maslinovog ulja poboljšava apsorpciju likopena.

Govedina i mrkva

Vitamin A iz mrkve najbolje se apsorbuje u kombinaciji s proteinima. Osim toga, govedina donosi dodatnu dozu cinka koji osnažuje imunološki sustav.

Zeleni čajZeleni čaj i limun

Zeleni čaj podstiče metabolizam, a kad ga pijemo sa limunom tijelo prima 13 puta više antioksidanata nego kada se pije sam.

Bijeli luk i riba

Svako ko želi svoje srce održati zdravim trebalo bi da puno jede bijelog luka i ribe. Bijeli luk jača imunitet, a u ovoj kombinaciji takođe doprinosi smanjenju holesterola. Riblje ulje koje smanjuje holesterol i sastojci bijelog luka koji koriste srcu u kombinaciji djeluju kao antiupalna terapija.

Crveno meso i ružmarin

Crveno meso ne smije biti svakodnevna namirnica, ali biftek ipak možete naručiti tu i tamo. Antioksidativne kiseline iz ružmarina mogu natopiti meso i neutralisati slobodne radikale iz mesa.

Sok od narandže i zobena kaša

Kombinacija te dvije namirnice dokazano sprečava srčane udare i dvostruko bolje čisti arterije nego te dvije namirnice zasebno. Obje sadrže fenole koji stabiliziraju holesterol.

Jabuke i crno vino

Jabuke sadrže protuupalni flavonoid kvercetin, a crveno vino flavonoid katehin. Zajedno sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka i poboljšavaju cirkulaciju.

Orašasti plodoviBorovnice i grožđe

Obje namirnice pršte antioksidantima, ali kako im se sezone ne poklapaju treba ih smrznuti i konzumirati u miksu s jogurtom.

Orašasti plodovi, sjemenke i suho voće

Nutricionistkinja Laurenne Talbot ističe da su orašasti plodovi i sjemenke puni proteina i sadrže malo vode pa je probava lakša nego inače.

Posted by on 2013-06-30. Filed under Magazin, Zdravlje & Ljepota. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login