Najbolji film 45. FEST-a ‘Ne gledaj mi u tanjir’

FEST, Ne gledaj mi u tanjir

FEST, Ne gledaj mi u tanjir

U Beogradu je sinoć završen Međunarodni filmski festival FEST, a nagrada “Beogradski pobjednik” za najbolji film u Glavnom takmičarskom programu pripala je ostvarenju “Ne gledaj mi u tanjir” hrvatske autorke Hane Jušić.

Kako je saopšteno, u glavnom takmičarskom programu Festa ove godine prikazano je 15 ostvarenja iz 12 zemalja, a filmovi iz ovog programa takmičili su se za prestižnu nagradu Beogradski pobjednik.

U žiriju glavnog, takmičarskog programa 45. FESTA bili su: filmski reditelj Srdan Golubović (predsjednik žirija), glumci Sergej Trifunović i Branka Katić, producent Čedomir Kolar i reditelj i producent Dalibor Matanić.

Nagradu žirija dobio je film Hartston (režija Gudmundur Arnar Gudmundson, Danska / Island) za najbolja režija: (M)učenik (režija Kiril Serebrenikov, Rusija).

Za najbolji scenario nagrađen je Toplotni udar (režija Argiris Papadimitropulos, Grčka / Nemačka), dok je za najbolju žensku ulogu nagrađena Ariana Čulina za film Ne gledaj mi u tanjir (u režiji Hane Jušić, Hrvatska / Danska).

Nagradu za najbolju mušku ulogu dobio je Pjotor Skvortsov za film (M)učenik, a za najbolji debi Hartston.

U okviru drugog takmičarskog programa ovogodišnjeg FEST-a “Granice” prikazano je osam subverzivnih filmova iz Južne Koreje, Austrije, Poljske, Francuske, Italije, Irana, Meksika i Sjedinjenih Američkih Država.

NIN-ova nagrada za najbolji film u kategoriji Granice pripala je ostvarenju “ROKO” (u režiji rediteljskog dvojca Tjerija Demezijera i Albana Terlea).

Specijalna nagrada pripala je filmu “U sjenkama” (iranskog reditelja Babaka Anvarija).

Najbolji film u nacionalnoj selekciji “Srpski film” je “Rekvijem za gospođu J” Bojana Vuletića, koji je odlukom žirija nagrađen za najbolju režiji i najbolji scenario, dok je Mirjani Karanović pripalo priznanje za najbolju žensku ulogu u pomenutom ostvarenju.

Žiri nagrade “Nebojša Djukelić” za najbolji film iz regiona jednoglasno je odlučio da ona pripadne ostvarenju “Noćno življenje” Damjana Kozolea.

“Politikina” nagrada “Milutin Čolić” za najbolji film u programu “Srpski film” većinom glasova je dodjeljena reditelju Bojanu Vuletiću za film “Rekvijem za gospođu J”, a odluku su doneli Goran Radovanović, Dubravka Lakić i Dara Džokić.

Žiri kritike Srpskog ogranka FIPRESCI, u sastavu: Davor Pavlović, Milorad Dokić i Dragan Jovanović, proglasio je za najbolji film 45. Festa “Ne gledaj mi u tanjir” Hane Jušić.

U okviru koprodukcionog marketa “Fest Forward” u nacionalnoj selekciji je nagrađen “Zlogonje” Raška Miljkovića, a u međunarodnoj poljski projekat “Fortnight” Agne Vožinske.

Nagrada publike “Gorki list” za najtraženiji film Festa dodjeljena je ostvarenju “Paterson” Džima Džarmuša.

Posted by on 2017-03-06. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login