Najčešći oblik korupcije – kupovina ispita

BiH, korupcija, studentiNajčešći oblici korupcije na univerzitetima u BiH jesu kupovina ispita za novac, roditeljske veze i poznanstva sa određenim profesorima pri “sređivanju” ispita, zaključeno je danas na četvrtoj radionici u okviru projekta predstavljanja antikoruptivnih mjera na univerzitetima u BiH.

“Studenti u Banjaluci smatraju da su najćešći oblici korupcije na fakultetima ustvari klasična kupovina ispita za novac i ono što ide u korak s tim – roditeljske veze i poznanstva sa profesorima pri sređivanja ispita”,  rekla je novinarima nakon radionice portparol Omladinskog komunikativnog centra Banjaluka Biljana Matijević.

Ona je istakla da studenti za suzbijanje korupcije na fakultetima predlažu transparentije izvođenje nastave i ispita, korištenje novih tehnologija, edukacije djece od malih nogu da korupciju treba smatrati sramotnim ponašanjem, te da je  ona nedopustiva.

Prema njenim riječima, studenti smatraju da profesori postavljaju određena uslovljavanja pri kupovanju  njihovih knjiga, držanjem instrukcija za koje profesori uzimaju pare, prebahatog ponašanja profesora, te sumnjivih profesorskih diploma.

Student biologije na Prirodno matematičkom fakultetu u Banjaluci Mićo Vukotić rekao je da korupcije na Univerzitetu u Banjaluci ima u svakom obliku i da se protiv nje treba boriti, pa i u vidu studentskih protesta.

Projekat predstavljanja antikoruptivnih mjera na univerzitetima u BiH, kojim su obuhvaćeni Univerzitet u Banjaluci i Univerzitet u Tuzli, provode Omladinski kojmunikativni centar Banjaluka i Udruženje Vesta, uz finansijsku podršku EU.

Na radionici koja je danas održana u Banjaluci učestvovalo je više od  30 studenata Arhitektonsko-građevinskog fakulteta Banjaluka, Medicinskog fakulteta Banjaluka i Studentske organizacije Banjaluka.

Posted by on 2012-04-04. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login