Najmlađa djevojčica u drugom stanju sa 12 godina

trudnicaIako nema zvanične statistike desetak djevojčica svake godine u BiH donese na svijet dijete, ali je broj maloljenitničkih trudoća, kažu stručnjaci daleko veći i mjeri se u stotinama.

Od 3.674 obavljena porođaja u 2014. godini na UKC Tuzla, čak 118 porodilja ili 3,2 odsto bile su maloljetnice.

Nije rijetkost da se mora vršiti abortus u poodmaklom stadiju trudnoće, što je jako rizično po zdravlje.

Neki od najpoznatijih slučajeva maloljetničkih trudnoća su kada je devojčica iz Tuzle, učenica Osnovne škole, koja ima tek nešto više od 12 godina, dovezena prošle godine u Univerzitetsko-klinički centar Tuzla u poodmaklom stadiju trudnoće.

Dovezla ju je majka tražeći od ljekara Ginekološko-akušerskog odela da urade abortus.

Odmah po prijemu djeteta, ljekari UKC obavijestili su MUP TK o ovom šokantnom i do sada u Tuzli nezapamćenom slučaju.

Tužilaštvo Tuzlanskog kantona odmah je pokrenulo istragu, a priveden je S. K. (21) iz Tuzle, za kojeg se sumnja da je održavao seksualne odnose s djevojčicom i da je on otac djeteta.

– Bilo je i porođaja djevojčica od 15 ili 16 godina, prekida trudnoća sa 16 ili 17, ali ovakvo nešto niko ne pamti – izjavili su ljekari sa UKC Tuzla.

Šef Ginekologije brčanske bolnice Slavko Nikić, potvrdio da se 2014. na tom odjeljenju porodila 13-godišnja Romkinja iz Modriče.

– Primljena je kada su trudovi već krenuli i mi smo, u skladu s procedurama u takvim slučajevima, carskim rezom uspešno obavili porođaj. Beba je bila teška 2,7 kilograma, a i majka i ona su dobro – rekao je tada Nikić.

Četrnaestogodišnja devojčica sa područja Tuzlanskog kantona najmlađa je porodilja na Klinici za ginekologiju i akušerstvo UKC Tuzla u 2015. godini.

Na porodiljski sto bukvalno je stigla iz školske klupe, ali nije jedina koja je u prošloj godini postala majka, a da nije stekla punoljetstvo.

Specijalista za ginekologiju i akušerstvo Suada Tinjić u ginekološkoj poliklinici „Korak do života“,kaže kako je procenat od 3 ili 4 odsto maloletnih porodilja sam po sebi strašan.

– Godinama imamo izražen problem sa prilično velikim procentom maloljetnih djevojaka koje rađaju neželjenu i neplaniranu djecu. Takve trudnoće su izuzetno rizične, jer devojčice ili djevojke, u ginekološkom smislu, nisu još uvek formirane, a nisu ni psihofizički spremne za majčinstvo. Sretno detinjstvo je onog deteta koje se rađa na radost oba roditelja – ističe ona.

Sociolog Jusuf Žiga kaže da se radi o neuobičajenoj pojavi za savremeno doba, ali da ako se već dese, treba im pristupiti na veoma ozbiljan način da se ne bi desilo nešto još tragičnije i za majku i za dijete.

Posted by on 2017-05-04. Filed under Modriča, Tuzla, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login