Najniže penzije u BiH i Makedoniji, najviše u Hrvatskoj

 penzioneriU državama Balkana prosječna primanja penzionera su znatno niža od ionako niskih prosječnih primanja ostalih građana te većina penzionera nema dovoljno novca ni za osnovne životne potrebštine.

Od svih zemalja regiona, ali i većine zemalja Evrope, prosječne penzije u Makedoniji i Bosni i Hercegovini ubjedljivo su najniže, ali su u tim zemljama najniže i prosječne plate.

Prema podacima Zavoda penzijskog osiguranja Makedonije, prosječna penzija iznosi oko 144 eura. Prema Zavodu za statistiku Makedonije prosječna plata u aprilu ove godine iznosila je 20.983 denara, odnosno 342 eura, što prosječna primanja penzionera čini nižim za oko 200 eura od prosječne plate.

U BiH je prosječna penzija u januaru 2013. iznosila 336 KM, odnosno 171 eura. Prema podacima Agencije za statistiku BiH, prosječna plata u maju u BiH iznosila je 832 KM, odnosno 425 eura. Stoga je prosječna penzija niža za 250 eura od prosječne plate.

Predsjednik Sindikata penzionera u Bosni i Hercegovini Nusret Šunje za agenciju Anadolija je izjavio da većina penzionera u zemljama regije, a posebno u BiH nema dovoljno novca ni za osnovne životne potrebštine.

“Penzioneri u BiH žive vrlo jadno i teško. Ja bih ih opisao kao ‘umjetnike bez para’, jer se tako kaže za otmjene ljude koji sebi ne mogu kupiti ni hljeba. Penzioneri u BiH nemaju novca ni za osnovne životne potrebštine i trenutno su jedna od najugroženijih društvenih skupina”, kazao je Šunje.

On napominje da veliki broj penzionera u cijeloj BiH uspijeva preživjeti hraneći se u raznim humanitarnim i javnim kuhinjama.

“Na javnim kuhinjama penzioneri preživljavaju tako što sebi na taj način osiguraju, ako ništa, malo hljeba, supe i mlijeka. Ako pogledamo na državnom nivou, iako ne postoje zvanični podaci, oko 30 posto penzionera hrani se u javnim kuhinjama i raznim humanitarnim i dobrotvornim udruženjima. Mnogima pomažu i rodbina, prijatelji, posebno rođaci koji žive u dijaspori”, tvrdi Šunje.

Slično mišljenje dijeli i predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH Omer Omerefendić koji je za agenciju Anadolija kazao da oko 235 hiljada penzionera u Federaciji BiH žive u vrlo teškim i neizvjesnim uvjetima za život.

“Stanje penzionera u većini zemalja Balkana je izrazito teško. U Federaciji BiH gladuje oko 235 hiljada penzionera koji primaju penziju od 50 do 320 KM. Samo je oko 3.000 penzionera koji primaju iznad 1.000 KM penzije”, kazao je Omerefendić.

Omerefendić podsjeća da u posljednjim godinama nisu povećavane penzije u BiH, napominjući da povećanja penzija neće biti ni narednih godina.

“Posljednjih pet godina u BiH nisu povećavane penzije, a prema odluci vlasti u FBiH nije predviđeno ni povećanje penzija za naredne dvije godine. S druge strane, zanimljivo zvuči da su penzioneri najredovnije platiše dažbina i komunalija”, rekao je Omerefendić.

Nakon BiH, slijedi Srbija, gdje je, prema podacima Republičkog fonda PIO Srbije, prosečna penzija u februaru iznosila 24.968 dinara, odnosno 219 eura. Republički zavod za statistiku Srbije saopćio je da je prosječna plata u Srbiji, isplaćena u martu, iznosila 41.689 dinara, odnosno 367 eura. Prema tome, prosječna penzija u Srbiji je za oko 150 eura niža od prosječne plate.

Šunje napominje da penzioneri u regionu Balkana, a posebno u BiH, najveći dio ionako skromne penzije potroše na komunalne usluge.

“Dažbine u BiH su inače vrlo visoke i dok penzioneri plate dažbine skoro da im ne ostane ništa za život. Prema postojećim primanjima, penzioneri u BiH koji primaju prosječne penzije, oko 75 posto mjesečno potroše na dažbine, što najbolje govori u kakvom stanju se nalazi ova populacija”, kazao je predsjednik Sindikata penzionera u BiH.

Najviše prosječne penzije u regiji Balkana su u Crnoj Gori i Hrvatskoj, gdje se kreću oko 300 eura.

Prema podacima crnogorskog Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja, prosječna penzija u Crnoj Gori iznosi 278 eura. Zavod za statistiku Crne Gore (Monstat) saopćio je da je prosječna plata u maju iznosila 480 eura. Prema tim podacima, prosječna penzija u Crnoj Gori je niža za oko 200 eura od prosječne plate.

Najviše penzije na Balkanu primaju hrvatski penzioneri gdje je, prema posljednjim podacima, prosječna penzija u Hrvatskoj iznosila 2.334 kune, odnosno 310 eura. Također, prema Zavodu za zapošljavanje Hrvatske, u prva tri mjeseca ove godine prosječna plata u Hrvatskoj iznosila je 5.399 kuna, odnosno 718 eura. U Hrvatskoj je prosječna penzija niža za oko 400 eura od prosječne plate u toj zemlji.

Omerefendić tvrdi da se posljednjih godina znatno povećala stopa smrtnosti među penzionerima u BiH, pa i u ostatku regije Balkana.

“Stopa smrtnosti penzionera je vrlo visoka posljednjih godina. To je prvenstveno zbog neimaštine, jer ti ljudi praktički nemaju šta da jedu. Također, penzioneri nemaju ni adekvatnu zdravstvenu zaštitu kako bi živjeli život dostojan normalnog čovjeka”, ističe predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH.

U velikom broju zemalja Evrope više su prosječne plate, a samim tim i penzije što standard penzionera čini znatno boljim.

Prema podacima iz državnih institucija, prosječna plata u Francuskoj iznosi 2.041 euro, dok je prosječna penzija u toj zemlji oko 1.120 eura. Prosječna plata u Švedskoj iznosi 2.281 eura, dok je prosječna penzija u toj zemlji oko 1.350 eura. Isto tako, prosječna plata u Njemačkoj iznosi 2.234 eura, a prosječna penzija u oko 1.200 eura.

Posted by on 2013-08-19. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login