Najsretnija država je ujedno i najsiromašnija

Vanuatu

Vanuatu

Jedna od najsretnijih zemlja na svijetu je ujedno i najsiromašnija – Vanuatu,  mala ostrvska država istočno od Australije.

Britanski istraživački centar “New Economic Fondation” svojevremeno je razradio Svjetski indeks sreće. SAD, u kojima je težnja ka sreći propisana u Deklaraciji nezavisnosti kao jedno od neotuđivih ljudskih prava,  nisu dospjele čak ni među prvih sto sretnih država!?

Sudeći prema “karti sreće”, koju su napravili Britanci, među liderima je  Latinska Amerika.

U prošloj godini države iz ovog područja zauzele du čak devet od deset prvih mjesta, ustupivši jedno mjesto  –  Vijetnamu.

Vidljivo je da države sa objektivno visokim standardom i demokratskim trdicijama, uglavnom, po sreći zaostaju za manje razvijenim.

Analitičari su došli  do zaključka da pokazatelji ekonomskog rasta i razvoja ne odražavaju realno samoosjećanje nacije. Ispostavilo se da ljudi ne sanjaju toliko  o bogatstvu, koliko o sreći i zdravlju.

Zanimljivo je da se, prema podacima “Galupa” u poslednjih nekoliko godina povećava, i to za četiri puta, broj  srećnih zemalja.

Posljednja sociološka anketiranja u Rusiji pokazuju da čak 77 posto građana nivo sreće mjeri, u prvom redu, stanjem zdravlja. Bogatstvo za njih nije najvažnije. U Rusiji tri četvrtine anketiranik stanovnika smatra sebe srećnim.

Postoje tri elementa koja se uzimaju kao značjna kada se procjenjuje zadovoljatvo stanovnika. Prvo je, naravno, prihod. Drugi pokazatelj je zdravlje i treći je – saučešće, tačnije koliko se neko osjeća u miru sa svijetom, susjedima, rođacima, prijateljima, sugrađanima…

Sreća je zarazna stvar, do takvog zaključka došli su stručnjaci Harvardskog i Kalifornijskog univerziteta.

Prema njihovom mišljenju, ako u okruženju čovjeka prevlađuju dobronamjerni i osmjehnuti ljudi, njihov osećaj svijeta  prenosi se i na njega.

Posted by on 2013-05-07. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login