Najtraženija zanimanja u BiH

posaoKomercijalista, programer, prodavač, administrativni radnik, zatim direktor, kreditni službenik, računovođa, konobar, kao i grafički dizajner i farmaceut nalaze se među deset najtraženijih zanimanja u prošloj godini u BiH.

Pokazalo je ovo analiza tržišta rada portala Posao.ba u 2013. godini, čiji rezultati su prezentirani danas, prenosi Anadolija.

U protekloj godini na portalu Posao.ba objavljeno je više od 9.000 oglasa za posao, dok je broj otvorenih radnih mjesta u okviru oglasa za posao iznosio 21.978. Procjenjuje se da je putem portala Posao.ba posao pronašlo oko 18.681 osoba.

Prema riječima marketing menadžera Edine Šehović, ukupan broj oglasa za posao u prošloj godini veći je za 11 posto u odnosu na 2012. godinu, dok je lista najtraženijih zanimanja te kategorije poslova ostala gotovo nepromijenjena. Kako je kazao, zanimanja u prodaji i IT sektoru su prevladala oglasima u prošloj godini.

“Komercijalista, programer, prodavač/trgovac, administrativni radnik, zatim direktor, kreditni službenik, računovođa, konobar, kao i grafički dizajner i farmaceut se nalaze među deset najtraženijih zanimanja u prošloj godini”, kazala je projekt asistent Samra Mujanović.

Dodala je da su osobe koje traže posao najčešće aplicirale za poslove u kategorijama kao što su prodaja, administrativne usluge, transport, skladištenje i logistika, ekonomija, finansije i računovodstvo, kao i menadžment.

Na objavljene pozicije apliciralo je 55.710 različitih osoba, a poslodavci su primili 113.092 prijave za posao putem portala Posao.ba. U prosjeku, na jedan oglas apliciralo je 45 kandidata.

Mujanović navodi da je najveća plata od deset zanimanja koja su navedena, plata direktora, koja maksimalno iznosi 7.400 i programer 2.700 konvertibilnih maraka.

Međutim, najmanje plaćeno zanimanje, koje se nalazi među deset najtraženijih zanimanja je prodavač čija je minimalna plata 340 konvertibilnih maraka i konobar sa 350.

Deficitarne kategorije poslova, za koje je ponuda poslova bila veća od potražnje u prošloj godini, su IT software, zdravstvo, zanatske usluge.

Poslovi za koje je na tržištu bila veća potražnja od ponude su policija-zaštitarske usluge, turizam, proizvodnja, arhitektonske usluge.

Posted by on 2014-03-01. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login