Najuspješnija godina u historiji bh. atletike

Hamza Alić
Hamza Alić

Bosankohercegovačka atletika u ovoj godini zabilježila je najbolje rezultate u svojoj dugoj historiji.

Sjajnu sezonu naših atletičara obilježile su četiri  medalje sa evropskih prvenstava (po jedno zlato i srebro i dvije bronze),  bronza sa Mediteranskih igara i deset medalja sa balkanskih prvenstava.

Bh. sportska javnost i ljubitelji “karaljice sportova” na evropske medalje naših atletičara čekali su više od 33 godine. Ovogodišnji rezultati imaju još veći značaj ako se ima u vidu da je BiH dosad imala samo jedno evropsko odličje – zlato  bacača kugle Zlatana Saračevića, osvojeno daleke 1980. godine na evropskom dvoranskom prvenstvu.

Uspješnu godinu najavio je bacač kugle Hamza Alić, najbolji bh. sportista u 2013. godini u izboru Olimpijskog komiteta BiH, koji je početkom marta na  Evropskom dvoranskom prvenstvu u švedskom Geteborgu osvojio srebro hicem dužine 20,34 m.  Tridesettrogodišnji član AK Zenica bio je uspješan i na Mediteranskim igrama u turskom Mersinu gdje je krajem juna osvojio bronzanu medalju rezultatom 19,69 m.

Drugi veliki uspjeh ostvario je Amel Tuka, osvajanjem bronzane medalje u utrci na 800 m na Evropskom prvenstvu za mlađe seniore održanom sredinom jula  u finskom Tampereu. Dvadesetdvogodišnji član AK Zenica dioncu je istrčao u vremenu novog državnog rekorda – za jednu minutu 46 sekundi i 29 stotinki, čime je dosadašnji rekord Jasmina Salihovića popravio za skoro dvije sekunde.

Najveća nada bh. atletike, 19-godišnji član AK Zenica –  Mesud Pezer sredinom jula  je osvojio titulu evropskog juniorskog prvaka u bacanju kugle u italijanskom Rijetiju rezultatom  20,44  m. Vrhunsku formu i spremnost za najveće domete Pezer je najavio na ranije održanom Balkanskom juniorskom prvenstvu u turskom Denizliju, kada je osvojio zlatna odličja u bacanju kugle i diska. Zahvaljujući tim rezultatima on je proglašen za najboljeg mladog atletičara Balkana.

Četvrti veliki uspjeh zabilježio je Dejan Mileusnić, također član član AK Zenica, osvojivši bronzanu medalju u bacanju koplja u kategoriji mlađih seniora na Evropskom zimskom bacačkom kupu u španskom gradu Castellonu. Naš jedini predstavnik ne ovom takmičenju do odličja je došao hicem 74,43 m.

Svih četvoro naših atletičara sa evropskim medaljama članovi su  Atletkog kluba Zenica, koji je u ovom  trenutku predstavlja najjači atletski centar u BiH. Atletski stručnjak u ovom klubu Mehmed Skender, koji je najviše doprinio uspjesima Hamze Alića i Mesuda Pezera, nedavno je dobio priznanje OKBiH  za najboljeg trenera godine u BiH.

Po riječima generalnog sekretara Atletskog saveza Bosne i Hercegovine Milana Pedala samo ovi rezultati, ostavreni u jednoj sezoni, dosad su jedinstveni i nezabilježeni u istroriji bh. atletike.

“Evropskim i mediteranskim medaljama naših atletičara treba dodati još  pet zlata, dva srebra i tri bronze osvojene na balkanskim prvenstvima. U  ASBiH svi  bi bili sretni kada bi se ova godina mogla  ponoviti, ikao smatram da  će ovakve rezultate biti teško ponoviti, prije svega zbog izuzetno teške finansijske  situtacije u kojoj se nalazi savez.  Po broju međunarodnih takmičenja na kojim su učestvoali bh. atletičari u zadnjih 10 sezona 2013. godina bila je  najzahtjevnija. Uprkos lošoj  situaciji  naši atletičari su učestvovali na  SP u Moskvi,  evropskim prvenstvima za mlađe  seniore i  juniore, Mediteranskim igrama i balkanskim  prvenstvima”, kazao je Pedalo.

Vrhinski rezultati bh. atletičari su ostvarili bez ikakve podrške nadležnih državnih institucija.

“Kako smo uspjeli da pošaljemo naše atletičara na sva ta takmičenja  teško da i sam mogu dati odgovor.  ASBiH od državnih institucija u ovoj godini nije dobio  niti jedne marke. Od  Federanog minstarstva kulture i sporta imamo  odobrenih 10.000 KM, koje nisu uplaćene, također od Ministarstva civnilnih poslova BiH očekujemo sredstva za koja smo aplicirali”, kazao je Pedalo.

On je dodao da su za  realizaciju programa međunarodnih takmičenja, u godini kakva je bila ova,  minimalne potrebe ASBiH 100.000 KM.

“Po svoj prilici i u najoptimalnijoj varijanti možemo očekivati oko  40.000 KM, što znači da nećemo imati ni polovinu potrebenih sredstava. U takvoj situaciji mi molimo IAAF,  EAA i Balkansku atletsku  asocijaciju da nam daju dodatne pogodnosti i subvencije, kako bi smanjili troškove. Moram reći da su nam oni izlazili u susret ove godine i omogućili da se takmičimo”,  istakao je Pedalo.

Fiinansijska kriza u ASBiH dovela je i do gašenja Fondacije za stipendiranje prespektivnih atletičara, koju je  osnovao počasni predsjednik ASBiH Mehmed Sokolović. Kroz  10-godišnji rad Fondacija je napravila ogroman posao, a kao sipendisti fonadacije bili su praktično svi naši najbolji atletičari.

“Nažalost  iz godine u godinu sve je teže bilo osiguravati sredstva za rad Fondacije. Prestanak rada Fondacije zasigurno će se odraziti na razvoj atletike u BiH”, kazao je Pedalo.

U ASBiH trenutno djeluje 35 klubova sa više od 1.000 registrovanih atletičara i atletičarki u svim kategorijama.

Uz Mesuda Pezara u  najveće nade bh. atletike u mlađim kategorijama ubrajaju se Bojan Stanišić, balkanski juniorski prvak na 800 m i 1500 m,  Marko Jović – 1500m  (oba članovi AK Pale), Samir Hodžić (AK Zenica) balkanski juniorski prvak  u skoku u vis, a kod djevojaka Emina Konjić (AK Doboj Istok, Klokotnica), juniorska prvakinja Balkana u bacanju kugle, članice banajlučkog Boraca Ivana Macanović, Ana Ilijašević, Svjetlana Garorac i Nikolija Stanivuković (vis i dalj), te skakačica u vis Lamija Pašalić (AK Zenica).

U narednoj godini prvo veliko međunarono  takmčenje na kojem će nastupiti bh. atletičari  biće Balkansko dvoransko prvenstvo u Istanbulu (22. februara) , zatim Svjetsko dvoransko prvenstvo u poljskom Sopotu (7. marta), a najvažnije takmičenje u predstojećoj sezoni biće Evropsko prvesntvo u Zurichu (12-17. augusta). Na tim takmičenjima se  očekuje nastup naših bacača kugle Hamze Alića i Kemala Mešića, koji jedini imaju mogućnost da ostvare normu.

BiH će u 2014. godini biti domaćin dva međunarodna takmičenja – Međunarodnog  mitinga u Zenici  (4. juna) i 14. međunarodnog juniorskog mitinga prjateljstva u Sarajevu (12. septembra).

Posted by on 2013-12-23. Filed under Sport. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login