Najvažnije odredbe zakona koji stupa na snagu 1. marta!

Zakon o kvalifikovanoj radnoj snazi novi je zakon koji proširuje mogućnosti da kvalifikovani profesionalci dođu na posao u Njemačku.

Njemačka
Njemačka

Novi propisi stupaju na snagu 1. marta 2020. U budućnosti će kvalifikovani radnici sa strukovnim, neakademskim obrazovanjem iz zemalja koje nisu članice EU-a lakše migrirati u Njemačku kako bi mogli raditi. Trenutni uslovi za kvalifikovane stručnjake sa univerzitetskom diplomom ostaće na snazi, s određenim popuštanjem pravila.

Koje će promjene donijeti novi zakon?

Novim zakonom proširuje se okvir u okviru kojeg kvalificirani stručnjaci iz zemalja koje nisu članice EU mogu doći raditi u Njemačku. Ključne promjene su sljedeće:

Kvalifikovani profesionalci:

Definicija kvalifikovanog stručnjaka (profesionalca): U budućnosti će se kvalificikovani stručnjak definisati kao osoba s visokom stručnom spremom ili kvalifikacijom nakon stručnog usavršavanja u trajanju od najmanje dvije godine. Bez obzira na to imate li visoku stručnu spremu ili stručnu spremu, prvo će se od vas tražiti da vašu inostranu kvalifikaciju službeno priznaju nadležne vlasti u Njemačkoj.

Pristup njemačkom tržištu rada:

Biće olakšan pristup njemačkom tržištu rada. Kvalifikovani stručnjak mora posjedovati ugovor o radu ili određenu ponudu za posao i kvalifikaciju priznatu u Njemačkoj. Federalna agencija za zapošljavanje (BA) neće provoditi nikakvu prioritetnu provjeru. To znači da se neće provjeravati je li podnositelj zahtjeva iz Njemačke ili EU-a dostupan za određeni posao. Federalna agencija za zapošljavanje i dalje će provjeravati uslove zapošljavanja.

Moguće zaposlenje:

Kvalifikovani stručnjak može obavljati zanimanje za koje je kvalifikova. To znači da je moguće i zapošljavanje u srodnim zanimanjima. Uz to, kvalifikovani profesionalci s akademskom diplomom mogu raditi i na poslovima za koje nije potreban stepen visokog obrazovanja; mogu raditi i na drugim zanimanjima koja su povezana s njihovom kvalifikacijom i koja obično zahtijevaju stručnu, neakademsku kvalifikaciju. To isključuje pomoćna i polukvalifikovana zanimanja: zanimanje mora uvijek zahtijevati kvalifikaciju. Plava karta EU-a izdaje se samo za radna mjesta koja su u skladu s profesionalnom kvalifikacijom, koja obično mora biti akademska diploma.

Kvalifikovani profesionalci s strukovnim kvalifikacijama: Zapošljavanje kvalifikovanih stručnjaka van EU sa strukovnim, tj. neakademskim obrazovanjem više nije ograničeno na zanimanja koja imaju nedostatak vještina. Ako netko ima kvalifikaciju za stručno osposobljavanje u Njemačkoj, dozvola boravka koja im omogućava rad u određenom zanimanju će mu također omogućiti rad u Njemačkoj u svim zanimanjima koja su obuhvaćena njihovom kvalifikacijom.

Kvalifikovani profesionalci s strukovnim kvalifikacijama: Zapošljavanje kvalifikovanih stručnjaka van EU s strukovnim, tj. neakademskim obrazovanjem, više nije ograničeno na zanimanja kojih je nedostatatak. Ako neko ima kvalifikaciju za stručno osposobljavanje u Njemačkoj, dozvola boravka koja im omogućava rad u određenom zanimanju, će mu također omogućiti rad u Njemačkoj u svim zanimanjima koja su obuhvaćena njihovom kvalifikacijom.

Dolazak u Njemačku u potrazi za poslom:

Profesionalci s kvalifikacijom za stručno osposobljavanje također će moći doći u Njemačku tražiti posao. Dobiće dozvolu boravka do šest mjeseci. Preduslov za to je da se takva kvalifikacija priznaje od strane nadležnog tijela u Njemačkoj i da se osoba može izdržavati za vrijeme boravka te da posjeduje potrebne vještine u njemačkom jeziku za željeno zanimanje. Generalno je potrebno znanje njemačkog jezika na nivou B1 zajedničkog evropskog referentnog okvira za jezike. Tokom vremena provedenog u Njemačkoj u potrazi za poslom moguće je zapošljavanje do 10 sati sedmično na probnoj osnovi. To omogućuje poslodavcu i u inostranstvu kvalifikovanom stručnjaku da otkriju da li jedan drugom odgovaraju. Profesionalcima s priznatom akademskom kvalifikacijom, kojima je kao i prije dozvoljeno dolaziti u Njemačku na šest mjeseci tražiti posao, također je omogućeno da rade probno.

Period boravka za usavršavanje i razvoj vještina:

Mogućnosti za dolazak u Njemačku radi usavršavanja se poboljšavaju. Osnovni preduslov za to je da postupak priznavanja provodi nadležno tijelo u Njemačkoj dok je podnosilac zahtjeva u inostranstvu, a postupak utvrdi da inostrana kvalifikacija te osobe u potpunosti ne ispunjava zahtjeve njemačke kvalifikacije ( potvrda o priznanju ili „Anerkennungsbescheid”). Drugi preduslov za izdavanje vize za osposobljavanje je da osoba ima potrebno znanje njemačkog jezika. Oni se obično izjednačavaju s nivoom A2 u Zajedničkom evropskom referentnom okviru za jezike. 18-mjesečna dozvola boravka može se produžiti, na primjer u tu svrhu, za šest mjeseci do najviše dvije godine. Nakon isteka maksimalne dozvole boravka, može se izdati boravišna dozvola u svrhu obuke, studija ili rada.

Dozvola za trajni boravak za kvalifikovane stručnjake iz cijelog svijeta: Ubuduće će inostrani kvalifikovani profesionalci dobiti dozvolu za trajni boravak nakon četiri godine (prethodno: pet godina).

Polaznici obuke(treninga) i studenti:

Dolazak u Njemačku zbog potrage za mjestom obuke: Već je moguće za potencijalne studente koji dolaze u Njemačku da traže bolje obrazovanje. Prema novim pravilima, oni koji budu zainteresovani za stručno osposobljavanje ubuduće će također moći doći u Njemačku i tražiti mjesto za obuku. Preduslov za to su znanje njemačkog jezika na nivou B2, potvrda o završetku njemačke škole u inostranstvu ili potvrda o napuštanju škole koja omogućuje osobi da stekne više obrazovanje, maksimalna dob od 25 godina i mogućnost finansijskog izdržavanja.

Kurs njemačkog jezika u pripremi za strukovno osposobljavanje: Ako osoba ima dozvolu boravka za kurs strukovnog osposobljavanja, može pohađati kurs njemačkog jezika (bilo opšteg smjera ili orjentisanog prema zanimanju).

Poboljšane su mogućnosti stranih studenata u Njemačkoj da promijene status boravka:

Strani studenti već imaju mogućnost prelaska na druge vrste boravišnih dozvola i prije završetka studija. Na primjer, umjesto da nastave studij, mogu započeti stručno osposobljavanje i dobiti dozvolu boravka za pohađanje kursa strukovne obuke. Zakon o kvalificikovanoj imigraciji proširuje ove mogućnosti promjene statusa: pod određenim preduslovima, i nakon razmatranja od strane Savezne agencije za zapošljavanje, moguće je prihvatiti ponudu za posao kao kvalifikovanog stručnjaka, dok osoba još uvijek studira ili prima stručno obrazovanje. To uključuje prelazak na dozvolu boravka za rad u kvalifikovanom zanimanju.

Dozvola za trajni boravak za one koji su završili kurs strukovnog osposobljavanja u Njemačkoj:

Novi zakon omogućuje strancima koji su uspješno završili kurs strukovnog usavršavanja u Njemačkoj da dobiju dozvolu za trajni boravak nakon dvije godine, isti period kao i za diplomce.

Posted by on 2020-02-01. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login