Najveća konferencija o medijskoj pismenosti u regiji

medijiDruga konferencija Media Meets Literacy u organizaciji fondacije Evens, pod nazivom “Informisanje, dezinformacija, građanske kompetencije. Istraživanje izazova svijeta medija koji se brzo mijenja”, počela je u četvrtak u Sarajevu. Suorganizatori konferencije koja je okupila više od 200 učesnika iz cijelog svijeta su Mediacentar Sarajevo, Fondacija Konrad Adenauer i Evropska komisija.

U uvodnim riječima organizatora iz Evropske komisije Paolo Cesarini istakao je kako medijska pismenost nikad nije bila važnija nego danas, s obzirom na to da su društveni mediji sada glavni izvor informacija za građane, dok je Monique Canto-Sperber iz Evens Fondacije naglasila koliko je važno raditi na razvoju kritičkog razmišljanja građana.

Iz Fondacije Konrad Adenauer Christian Spahr izjavio je kako građani, pogotovo pri donošenju važnih političkih odluka za koga glasati, moraju biti dobro informisani te je stoga jako važno da mediji, obrazovne institucije i politička javnost, zajednički rade na tome da se građanima pruže što kvalitetnije informacije.

Posebnu pažnju izazvalo je izlaganje pisca i istraživača Evgeniya Morozova koji propituje povezanost tehnologije i demokratizacije i koji je govorio o fenomenu post-istine kao proizvodu kapitalizma internet platformi, zagovarajući odgovorno korištenje podataka u svrhu unaprijeđenja komunikacija u društvu.

Konferencija završava 22. septembra, zaključnim govorom profesora Juliana McDougalla o korištenju medijske pismenosti.

Posted by on 2017-09-22. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login