Najveća presuda za organizovani kriminal u BiH: Turkoviću i Lakiću po 40 godina zatvora

Sud BiH, Zijad Turković

Sud BiH, Zijad Turković

Sud BiH, prvostepenom presudom na 40 godina zatvora osudio je Zijada Turkovića, vođu zločinačke organizacije, i Milenka Lakića zvanog Laki, njegovog glavnog egzekutora. Osuđeni su zbog ubistava, pokušaja ubistava, trgovinu drogom, te pljačku 1,3 miliona eura iz Cargo centra na sarajevskom aerodromu.

Ostali članovi grupe osuđeni su na kazne od tri do 12 godina. Turkoviću je kao mjera sigurnosti oduzeta imovina – automobli, restoran, apartman na Vlašiću, te kuća. Ukupno je izrečeno 100 godina zatvorske kazne za najveću postdejtonsku zločinačku organizaciju u BiH.

Zločinačka organizacija Zijada Turkovića je filmskom brutalnošću šokirala bh javnost. Kazna od 40 godina zatvora za njega i drugooptuženog Milenka Lakića zvanog Laki, glavnog egzekutora ubistava, je i najveća do sada izrečena kazna u oblasti organizovanog kriminala.

Ovakva presuda znak je da je pravosuđe u BiH konačno počelo izricati adekvatne kazne, što je do sada bilo rijetko, kaže za RSE ministar unutrašnjih poslova KS Nermin Pećanac:

„Ovo daje jednu snagu, jedan polet i samoj policiji. Jer često se dešavalo da radite svoj posao, da se miješate u svoj posao, a da na kraju ne vidite da je taj vaš posao valorizovan u odnosu na sudsku presudu. Mislim da se polako vraća vjera u pravnu državu i da svi koji su se ogriješili o zakon treba da snose sankcije. Adekvatno izrečena kazna prema učinjenom djelu jeste i najbolja poruka prema kriminalcima. Ne mogu da se ne sjetim pokojnog ili rahmetli Salema Mise koji je bio jedan od hrabrih sudija i koji često bio u sukobu i sa pravnom državom u borbi sa kriminalcima, nisu ga pratili. On je često donosio presude, ali to je bio izolovan slučaj, a donosio ih je u funkciji jačanja pravne države”, kaže Pećanac.

Obrazlažući presudu, sudija Suda BiH Izo Tankić ukazao je da su  krivična djela ubistava najviše uznemirla javnost. Iako likvidacije po mafijaškom receptu nisu strane bh. podzemlju, otkrića ubistava Rajka Milovanovića, Marija Tolića, Vernera Ajdarija, Mithata Mekića i Lusije Salas Cortes pokazala su da se i u tome može korak dalje. Kao nalogodavac ubistava naveden je Zijad Turković, dok se kao neposredni izvršilac, osim Turkovića, navodi i Milenko Lakić.

Turković je, prema tvrdnji svjedoka Tužilaštva Seada Dumanjića, planirao Mekićevo ubistvo, ali i ubistvo njegove nevjenčane supruge Lusije za koju je znao da je trudna:

„Pričali smo o svim detaljima – šta, kako, pričali da je djevojka trudna. On je prokomentarisao:’Šta će, da rodi kopile? Isto kao i on će biti.’“, ispričao je Dumanjić.

Dumanjić, koji je na Sudu priznao učešće u nekim ubistvima optužujući Turkovića za organizaciju, dobio je pet godina zatvora. Svjedočio je kada je Milenko Lakić u njegovom i Turkovićevom prisustvu ubio Vernera Ajdarija:

„Laki je samo ustao, prišao, korak, dva napravio razmaka do stola i pružio ruku i pucao četiri, pet metaka u Ajdarija, u predjelu glave i pluća.“

Njihova je organizacija bila kao režirana u Holivudu. Tokom postupka tužiteljica državnog tužilaštva Dijana Kajmaković je kazala:

„To je bilo, može se pričati, kao iz filmova. Bila jedna mala grupa, pa se širila, pa su malo počeli da rade s drogom, malo da kradu, pa su onda počeli međusobno da se ubijaju.“

Saša Stjepanović osuđen je na 12, Fadil Aljović na pet, a Muamer Zahitović na tri godine zatvora. Nijaz Zuban i Hilmija Mašović su oslobođeni optužbi.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine slučaj je ponajprije baziralo na svjedoku pokajniku Isljamu Kalenderu, kojem je Turković vjenčani kum. Svjedočeći u korist Tužilaštva, dobio je imunitet i status zaštićenog svjedoka. Niko ne zna gdje se danas nalazi.

Kalender je sa Turkovićem učestvovao i u pljački Cargo centra na sarajevskom aerodromu, iz kojeg je krajem 2007. godine ukradeno 1,3 miliona eura koje su pripadale ABS banci, a za šta je Turković i osuđen.

Svjedok – pokajnik uhapšen je dok je pokušavao iznuditi novac od porodice nestalog, a potom i ubijenog Tolića. Kazao je kako je njegov zadatak bio sakriti dokaze na mjestu zločina, ali i to da su neka tijela sakrivena tako što su zazidana. Tolićev sin Sendi na suđenju je rekao Turkoviću:

„Ja sam sigurno uvjeren da si ti ubica mog tate, samo ti – zato što je on meni rekao: ’Sine, moram ti nešto reći u povjerenju. Zika me vodio u šumu i prijetio mi da će me ubiti.’“

Tokom suđenja vođa grupe Zijad Turković je u više navrata pokušavao osporiti da je umiješan u bilo kakve radnje koje mu se pripisuju. Ipak, priznao je da je uzeo novac za naručeno ubistvo Nasera Keljmendija i nedvosmisleno se pred Sudom izjasnio krivim za njegov pokušaj ubistva:

„Zbog čega se izjašanjavam da sam kriv za tačku sedam, za pokušaj ubistva Nasera Keljmendija.“

Turkoviću je kao mjera sigurnosti oduzeta imovina – automobli, restoran, apartman na Vlašiću, te kuća.

U ovom predmetu još pet osoba je tokom procesa priznalo krivicu, te se nagodilo sa Tužilaštvom.

rse / bih-x.info

Posted by on 2013-11-29. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login