Najveći dio južne Azije bit će prevruć za ljudsko preživljavanje do 2100.

Klimatske promjene učinit će najveći dio južne Azije – gdje živi petina svjetske populacije – prevrućim za ljudsko preživljavanje do kraja ovog vijeka, upozorili su stručnjaci.

suša

Ako se klimatske promjene nastave sadašnjim tempom, smrtonosni valovi vrućina koji će početi u sljedećim desetljećima pogodit će dijelove Indije, Pakistana i Bangladeša, pokazala je studija koja se temelji na kompjuterskim simulacijama istraživača na MIT-u (Massachusetts Institute of Technology).

Ključna poljoprivredna područja u bazenima rijeka Indus i Ganges bit će posebno pogođena, čime će se smanjiti urodi i povećati glad u nekim od najnapučenijih regija u svijetu, kažu istraživači.

“Klimatske promjene nisu apstraktan pojam, one pogađaju ogroman broj osjetljive populacije”, kazao je profesor Elfatih Eltahir.

Dodao je da se rizik od smrtonosnih toplinskih valova povećava time što ljudi nastavljaju djelovati kao da se ništa ne događa.

U područjima koja će vjerovatno biti najpogođenija – sjeverna Indija, južni Pakistan i Bangladeš – živi gotovo 1,5 milijardi ljudi, kazao je Eltahir, koji je jedan od autora studije.

Trenutno je oko dva posto stanovništva Indije povremeno izloženo ekstremnim toplinskim valovima praćenim iznimnom vlagom. Do 2100. ta će se brojka povećati na 70 posto ako se ništa ne učiniti na polju borbe protiv klimatskih promjena.

Zbog toplinskih valova širom južne Azije 2015. je umrlo više od 3.500 ljudi, a takvi događaji postat će češći i intenzivniji, upozoravaju stručnjaci.

Posted by on 2017-08-03. Filed under Ekologija, Magazin, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login