Najveći organizam na svijetu živi u šumi u SAD-u

Armillaria ostoyae

Armillaria ostoyae

Najveći organizam na svijetu veći je od plavetnog kita, kojeg se smatra najvećim sisavcem na Zemlji. Riječ je o takozvanoj mednoj gljivi (Armillaria ostoyae) koja u jednoj šumi u Oregonu zauzima površinu od 9.65 kvadratnih kilometara.

Istraživanja su pokazala da plodonosna tijela ove gljive u Nacionalnoj šumi Malheur posjeduju identični DNK, što ukazuje na pripadnost istom organizmu ili klonalnoj koloniji. Procijenjena starost tog organizma je 2.400 godina, prenosi portal croenergo.eu.

Riječ je o opasnom stvorenju koje raste tako što se hrani korjenjem drveća, isisava iz njih hranjive materije i tako ih ubija. Budući da se nalazi u velikoj šumi, ima dovoljno hrane za rast gotovo bez ograničenja.

Armillaria je izgradila ogromnu mrežu micelijuma koji su izrovali tlo ispod šume, a ono što se može vidjeti na površini su izdanci gljive koji rastu jednom godišnje. Obično se pojave uz oboljelo ili nedavno osušeno drvo.

Posted by on 2017-05-18. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login