Najviše povratnika u FBiH-72 posto, 26 posto u RS

povratniciNa konferenciji za medije, predsjednica Unije za održivi povratak i integracije u BiH Mirhunisa Komarica-Zukić novinarima je prezentirala projekt “Istraživanje i identifikovanje potreba za ugrožene povratnike i interno raseljene osobe”, s konkretnim podacima iz oblasti održivog povratka u 52 najugroženije općine u BiH.

Komarica je podsjetila da je Aneks VII Dejtonskog mirovnog sporazuma jedan od aneksa Ustava BiH i podrazumijeva Sporazum o izbjeglicama i raseljenim osobama, gdje sve izbjeglice i raseljene osobe imaju pravo da se slobodno vrate u svoje domove.

Međutim, Komarica-Zukić je naglasila, da je Dejtonski mirovni sporazum jedini ustav u svijetu koji je urađen bez saglasnosti nadležnih organa BiH i na jeziku koji bh.građani ne razumiju, a samim tim i Aneks VII se pokazao neuspješnim.

Prezentirajući rezultate istraživanja, naglasila je da je od 1992.do 1995.godine svoje domove u BiH napustilo približno 2,2 miliona ljudi. Od 1.050.000 evidentiranih povratnika, oko 72 posto se vratilo u FBiH, 26 posto u RS i oko dva posto u Distriktu Brčko.

Uništeno je 453.000 stambenih jedinica, što čini 42 posto prijeratnog stambenog fonda, a do danas je obnovljeno više od 330.000 stambenih jedinica.

– Međutim, poražavajući su podaci da je 43.000 prijavljenih zahtjeva za povratak, oko 6.000 osoba još živi u kolektivnim centrima, 2.000 osoba je bez električne energije, a najveći poraz je broj nezaposlenih, samo jedan posto – kazala je Erna Čolić, projekt- asistentica UZOPI-a.

Zaključeno je da, iako su brojne raseljene osobe ostvarile pravo na povratak, mnoge se i dalje nalaze u teškoj situaciji i neophodna im je podrška da bi se na odgovarajući način reintegrirali u svojim prijeratnim sredinama.

U periodu od kada je nadležnost za pitanja povratnika prenesena na vlasti u BiH evidentirano je gotovo milijardu KM, od čega je oko 400 miliona KM investirano u stambenu obnovu, a više od 500 miliona KM uloženo je u komplementarne mjere održivosti.

Predsjednik Udruženja povratnika Kiseljaka, Šukrija Melezović je kazao da je Kiseljak prva općina u BiH koja je, u saradnju s lokalnim, entitetskim i državnim institucijama, te nevladinim organizacijama, uspješno završila proces povratka.

Posted by on 2014-12-20. Filed under Banja Luka, Brčko, Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login