Nakon 100 godina eruptirao vulkan na Novom Zelandu

VulkanVulkan na Novom Zelandu, koji je bio neaktivan više od jednog stoljeća, je počeo izbacivati pepeo. Vulkan već remeti redove letenja i uzrokuje zatvaranje puteva.

Mount Tongariro, jedan od tri vulkana u centru Sjevernog otoka, je postao aktivan malo prije ponoći prema lokalnom vremenu. Svjedoci su rekli da su se čule jake eksplozije i da je vulkan izbacivao kamenje i paru.

Iako se ovaj vrh, visok 1.978 metara, nalazi u nacionalnom parku koji je popularan među planinarima, nakon erupcije nisu prijavljene nikakve žrtve.

“Vidio sam taj prelijepi veliki oblak i pomislio da izgleda kao da će se desiti erupcija vulkana. Čim sam to pomislio vidio sam tu veliku, blještavu, narandžastu svjetlost. Bilo je nevjerovatno”, kazao je Bryn Rodda, kamiondžija koji je svjedočio erupciji.

Mount Tongariro je posljednji put eruptirao prije 115 godina, a naučnici su izjavili da ne znaju da li je ova erupcija jeidnstven događaj ili samo nagovještaj daljnje aktivnosti. Većina eksperata je iznenađena razvojem situacije, jer iako je zabilježena seizmička aktivnost u posljednjih nekoliko sedmica, niko nije očekivao erupciju.

Vulkan je trenutno miran, a pepeo leti na istok prema Pacifičkom okeanu.

Posted by on 2012-08-07. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login