Nakon 30 godina počeo rad na evidenciji stećaka

 stećak

stećak

Nakon više od trideset godina koliko je prošlo od zadnje evidencije stećaka u BiH nedavno je započeo projekt evidencije stećaka kojim rukovodi Dubravko Lovrenović, profesor opće istorije srednjeg vijeka na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, u saradnji sa studentima arheologije, a uz finansijsku pomoć općina u kojima se obavlja popis.

Posljednji popis stećaka u BiH obavio je 80-ih godina prošlog stoljeća  Šefik Bešlagić koji je prema nekim izvorima zabilježio  687 lokaliteta s 59.593 stećka.

Cilj projekta je prikupiti podatke o današnjem broju stećaka, srednjovjekovnih kamenih spomenika, u Bosni i Hercegovini kao i utvrditi njihovo stanje očuvanosti radi moguće zaštite.

Za sada je popis urađen u općinama Zenica i Jajce.

Kako u razgovoru za Fenu navodi profesor Lovrenović na  području općine Zenica stanje sa stećcima je katastrofalno. Na  području ove općine je ostalo samo 47 stećaka.

“Najveći broj stećaka je uništen, devastiran, nestao, utonuo u zemlju. To je jedno više nego kritično stanje”, kaže Lovrenović opisujući situaciju u kojoj se nalaze stećci u BiH i ne samo u Zenici.

Na području općine Jajce evidencija se radila uz puno podršku Općine te saradnju lokalnog Društva za zaštitu kulturno-povijesnih i prirodnih vrijednosti Jajca.

“Među stećcima koji su pronađeni ima takvih oblika, ukrasa koji su očito je specifični samo za to područje. Prije evidencije po nekoj našoj procjeni očekivali smo između 550 i 600 stećaka. Međutim, iako su otkrivene neke nove nekropole koje prije nisu bile evidentirane taj broj iznosi oko 350/340 stećaka”, kaže Lovrenović.

Istraživanja su trebalo biti održana i  na području općine Ključ. To istraživanje je zasad odgođeno.

Lovrenović smatra da bi evidenciji o broju i stanju stećaka trebalo pristupiti na cijeloj teritoriji BiH u svim općinama na kojima se nalaze stećci.

Izrazio  je nadu da bi se do zime mogla obraditi bar još koja općina.

Među općinama za koje bi po Lovrenovićevom mišljenju u što skorije vrijeme trebala  biti urađena evidencija je Općina Konjic koja je među općinama na čijem području se nalazi značajan broj stećaka.

“Općina Konjic se rijetko spominje a posjeduje značajan broj stećaka, veliki broj proglašenih nekropola. Nalazi se među dvije-tri općtine koje imaju najveći broj stećaka”, ističe profesor Lovrenović.

Posted by on 2013-09-18. Filed under Izdvojeno, Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login