Nakon gotovo tri mjeseca požar u Australiji pod kontrolom

Australski megapožar koji plamti dulje od 10 sedmica stavljen je pod kontrolu, rekli su vatrogasci u New South Walesu u nedjelju.

Australija, požar
Australija, požar

Požar Gospers Mountain počeo je munjom 26. oktobra i zahvatio je više od pola miliona hektara na sjeverozapadu Sydneya.

Požar se proširio i na dijelove nacionalnog parka Blue Mountains na zapadu Sydneya.

Gašenje je potrajalo dulje i požar se nije mogao zaustaviti zbog vremenskih uslova, objavila je vatrogasna služba upozoravajući da je još uvijek ostalo nekoliko mjeseci sezone požara i površina koje mogu gorjeti.

Isti dan u australskoj jugoistočnoj državi Victoriji vlasti su objavile smrt vatrogasca zbog čega je ukupni broj ljudi koji su poginuli širom zemlje u sezoni požara od septembra popeo na najmanje 27.

Blaži vremenski uvjeti, uključujući nešto niže temperature, kišu i slabiji vjetar, dali su malo predaha umornim vatrogascima od subote u objema državama, Victoriji i New South Walesu.

Hiljade su postale beskućnicima nakon što su čudovišni požari širom zemlje opustošili više od 10,3 miliona hektara zemlje, ostavljajući za sobom spaljenu zemlju površine Južne Koreje.

Ekolozi sa Sveučilišta u Sydneyju procjenjuju da je u požarima stradalo ili je ozlijeđeno čak milijardu životinja.

Posted by on 2020-01-12. Filed under Ekologija, Magazin, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login