Nakon poplava u BiH nije došlo do povećanja cijena voća i povrća

pijacaAgroLink je u saradnji s USAID/Sida FARMA projektom uradio preliminarnu analizu veleprodajnih cijena svježeg voća i povrća u BiH odmah nakon devastirajućih poplava.

“Rezultati analize ukazuju da nije došlo do povećanja veleprodajnih cijena svježeg voća i povrća nakon poplave. Zapravo, cijene imaju kontinuirani trend pada koji nije prekinut poplavama i što je zapravo uobičajena pojava na početku poljoprivredne sezone kada na tržište pristiže sve više proizvoda iz domaće proizvodnje” – saopćeno je iz AgroLinka.

Za potrebe analize, kako se dodaje, vršena je usporedba cijena s istim periodom predhodne godine gdje podaci ukazuju da su cijene u prosijeku značajno niže u 2014. godini u odnosu na 2013. godinu.

Po riječima direktorice AgroLinka Nežle Adilagić, zahvaljujući Poljoprivrednom tržišnom informacionom sistemu (PTIS) koji imaju u AgroLinku još od 2010. godine, jedini su u BiH koji raspolažu s ovakvim podacima.

Taj sistem je uspostavljen uz podršku USAID/Sida FARMA projekta i već petu godinu za redom na dnevnoj osnovi prate kretanje veleprodjanih cijena, ponude, potražnje i porijekla svježeg voće i povrća (oko 50 artikala) na četiri veletržnice u BiH: Arizona kod Brčkog, Banja Luka, Čapljina i Sarajevo.

Pored dnevnih informacija o cijenama koje plasiraju putem web stranice www.agrolink.ba i SMS usluge, AgroLink od 2013. godine radi i sedmični pregled veleprodajnih cijena voća i povrća na regionalnom nivou (BiH, Srbija, Hrvatska, Crna Gora).

Posted by on 2014-06-22. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login