Nakon protesta onkoloških pacijenata: Ukinuti barijere u zdravstvu

KCUS, Sarajevo

KCUS, Sarajevo

Nakon protesta onkoloških pacijentica na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu reakcija nadleženih bila je ‘mlaka’, ali reakcija civilnog društva nije izostala.

Brojna udruženja građana potpisali su peticiju zahtjevajući da se uklone barijere u redovnom funkcionisanju zdravstvenog sistema. Prema njihovom mišljenju, protest osoba oboljelih od karcinoma bio je znak za uzbunu, kako bi se prava pacijenata zaštitila.

“Cilj ove peticije je informisanje građana o njhovima zakonskim pravima. U tim zakonima se potpuno jasno navodi da svi građani imaju pravo na dostupnost zdravstvene zaštite, da njihovi životi ne smiju biti ugroženi zbog nedostatka bilo čega. Cilj ove peticije jeste da uputimo građane kako da reaguju, kako da podnesu prigovor. Da ih informišemo da imaju prava već osam, devet godina od kada su usvojeni Zakoni o pravima, obavezama i odgovornostima pacijenata”, objasnila je Merima Spahić iz Udruženja za razvoj društva „Kap“.

No, predstavnici civlinog društva nisu stali samo na tome. Azra Ikalović iz banjalučkog Udruženja građanki oboljelih od karcinoma dojke „Iskra“, svjesna šta znači prekid terapije za onkološke pacijente, pokrenula je inicijativu da pacijentice nastave zračenje u nekom od najbližih centara, poput Banjaluke.

„Našla sam se u Sarajevu na dan protesta onkoloških pacijenata. Bila sam ogorčena! Imala sam sreće da su tu bili prisutni neki od kantonalnih ministara i onda sam im predložila model koji smo mi odradili 2008. godine, kada nam je onkološki centar stopirao prijem onkoloških pacijenata na zračenje. Mi smo uspostavili vezu sa Kamenicom (Sremska Kamenica, Srbija),dogovorili, našli najjeftiniji hotel u Novom Sadu, našli autobus koji će ljude voziti od hotela do Kamenice i na pregled. Na taj način sam predložila i njima da odrade sa najbližim centrima – Banjaluka, Zagreb, Mostar- gdje već ima centar za zračenje“, objašnjava Ikalović.

Azra Ikalović iz kaže za RSE da je o toj ideji razgovarala i sa nadležnim osobama iz Banjaluke. Centar za zračenje u tom gradu ponudio je usluge, a smještaj se, kako kaže Azra, može dogovoriti sa banjalučkim Domom penzionera.

„Čim sam došla u Banjaluku sa mnom je bila i pomoćnik direktora Fonda zdravstvenog osiguranja RS-a Nataša Grubiša. Ona je podržala moju ideju. Organizovali smo se i obavili smo razgovor sa menadžmentom Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Banjaluka, Centrom za zračenje… U UKC-u su rekli da je problem smještaja pacijenata. Onda smo išli na soluciju, koju inače, prema ugovoru, UKC-e ima sa Domom penzionera – dogovor da se mogu tu smjestiti pacijenti. Pacijenti mogu biti smješteni i kapacitet postoji. Što se tiče smještaja, svi ćemo se dići na noge, rješit ćemo to i u privatne kuće ako treba smještat ćemo ljude, ali to se odlagati ne smije“, ispričala je za RSE Azra Ikanović.

Kao onkološki pacijent Azra upozorava nadležne da se pronađe model, kako se ne bi prekidala terapija pacijentima na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

„Imam metastatski karcinom raka dojke i meni ne može nijedan ministar objašnjavati, ja samo njemu mogu objasniti šta to znači za pacijenta. Nije bitno gdje će ljudi ići u Srbiju, Makedoniju… samo da im se obezbjedi kontinuirano zračenje“, apeluje Ikanović.

Posted by on 2017-06-17. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login