Nakon referenduma, Škotska će dobiti veće nadležnosti unutar Velike Britanije

Škotska, Glasgow

Škotska, Glasgow

Državni sekretar Škotske Alistair Carmichael je izjavio da je i prije samog održavanja referenduma o nezavisnosti Škotske bilo poznato da većina stanovnika te zemlje želi da ostane dio Ujedinjenog Kraljevstva.

“Vrlo sam zadovoljan rezultatom referenduma. Ponosan sam što sam iz Škotske. Uvijek sam vjerovao da je ustavni poredak najbolje rješenje za sve”, objasnio je ovaj političar.

U razgovoru za AA Carmichael je istakao kako je vrlo značajno da Velika Britanija ostane članica Evropske unije (EU), naglasivši kako je to pozitivno za sve stanovnike u Britaniji.

“Svi lideri partija u Velikoj Britaniji govore kako žele ostati dio Evropske unije. U EU postoji veliki potencijal. Ako ljudi malo bolje razmisle o tome, shvatit će da ona treba ostati dio EU-a. Kao član Liberalnih demokrata, sretan sam što sam pobornik EU-a i što se nalazim u toj zajednici”, objasnio je on.

Naglasio je da će vlada u Londonu povećati nadležnosti Škotske kroz ustavne reforme, kao što je to ranije obećala, jer kako kaže, to je jedini način da se održe dobri odnosi.

Inače, većina građana Škotske koji su izašli na referendum o nezavisnosti 18. septembra odlučili su da Škotska ostaje u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Referendum je po mnogima bio prva ozbiljnija prijetnja uniji dugoj 307 godina. Cijeli svijet je s nestrpljenjem čekao njegove rezultate s obzirom na separatističke težnje određenih grupa s kojima se suočava veliki broj zemalja.

Posted by on 2014-09-21. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login