Nakon završetka rata nastalo 100 novih opština u BiH!

BiH kartaLokalne zajednice su dijeljene poslije Daytona. Na temelju toga danas u RS-u egzistiraju 62 opštine, dok ih je u FBIH oko 140.

Sve i da političari postignu kompromisno rješenje, od dana usvajanja zakona i popisa stanovništva u BiH, prema procjeni EUROSTAT-a, neophodno je od devet mjeseci do godinu dana. U skladu sa tim preporukama, Agencija za statistiku BiH je predložila da popis stanovništva bude 1. oktobra 2012., a prvi rezultati tri mjeseca kasnije. Isto tako, pojedini analitičari su skeptični u prema predloženom datumu popisa, zbog otežavajućih okolnosti tehničke naravi, ali i posljedica ratne prošlosti u BiH.

Naime, da bi se to i ostvarilo nužno je osigurati brojna tehnička i finansijska sredstva. S duge strane upitno je koliko su bh. agencije osposobljene za popis stanovništva obzirom da je posljednji bio prije 20 godina, a malo je i onih koji imaju iskustva vezana za popis. Prema riječima Zdenka Milinovića, direktora Agencije za statistiku BiH, osim nekoliko ljudi koji su bili uključeni u popis 1991., drugih iskustava nema. Pripreme koje su neophodne da bi se popis stanovništva i realizovao su detaljne i podrazumijevaju da se osiguraju popisivači, instruktori, kontrolori na svim nivoima u BiH. U tom kontekstu domaći demografi ističu da takve pripreme mogu trajati i nekoliko godina.

Oni ovu tvrdnju dokazuju činjenicama da je u BiH otežavajuća okolnost to što su, zbog rata, demografski gubici veliki, prisutnost odljeva stanovništva i migracije, a i BiH je potpuno drukčije organizovana u odnosu na 1991. kada je obavljen zadnji popis stanovništva. Naime, nakon Daytonskog sporazuma koji je dao sasvim novi politički i demografski oblik BiH, i lokalne zajednice su dijeljene poslije Daytona. Na temelju toga danas u RS-u egzistiraju 62 opštine, dok u FBiH ima oko 140 opština.

U poređenju sa 1991. godinom BiH je imala ukupno 109 opština. Dakle, riječ je o skoro 100 novih opština koje su nastale nakon završetka posljednjeg rata. Uprkos svim problemima, popis stanovništva je neophodno uraditi, prvenstveno iz razloga što se niti jedna ozbiljna strategija, studija, analiza ne mogu uraditi a da se ne raspolaže osnovnim, elementarnim podacima koji govore čime zemlja zapravo raspolaže. Finansijski aspekt, možda i najvažniji za popis, u ovom trenutku je upitan zbog neozbiljnosti domaćih političara, prenosi Večernji list.

Naime, zbog toga što nije usvojen zakon o popisu stanovništva, u aprilu ove godine Evropska komisija je prolongirala sredstva od 2,5 miliona eura, koliko je bilo osigurano za nabavku opreme. Inače, novac koji je namijenjen iz evropskih fondova bazira se na podacima “po glavi stanovnika”. Procjenjuje se da u BiH živi od 3,6 do 4,1 milion stanovnika, pa će teško neko iz Evropske unije znati koliko novca zemlji treba. Istovremeno, nepostojanje relevantnih pokazatelja mijenja i podatke o visini bruto društvenog proizvoda, što za posljedicu ima kreditni rejting države.

Posted by on 2011-10-23. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login