Nakona dojave građana pronađeno oružje i privedene tri osobe

oružje, policijaOperativnim radom na terenu te prema podacima dobijenim od Državne agencije za istrage i zaštitu ( SIPA), Tima krimolovci, došlo se do operativnih saznanja da lica Č.S. i H.N. iz Zenice, nelegalno posjeduju vatreno oružje sa kojim vrše krivolov na području naseljenog mjesta Gladovići, općina Zenica, saopćeno je iz MUP-a Zeničko-dobojskog kantona.

U tom kontekstu, u proteklih nekoliko dana, a u skladu sa naredbama Općinskog suda u Zenici, od strane službenika Odsjeka kriminalističke policije Policijske uprave I, službenika Jedinice policije za podršku MUP-a Zeničko-dobojskog kantona i Policijske stanice Nemila, izvršeni su  pretresi kuće i pratećih objekata, koje koristi lice Č.S., a koje se nalaze u naseljenom mjestu Gladovići. Pronađena je puška M-48, puška M-56, tzv.”šmajser”, sa jednim metalnim okvirom u kojem su se nalazila 2 puščana metka kalibra 7,62, te jedan metalni okvir za automatsku pušku u kojem se nalazilo 30 komada puščanih metaka kalibra 7,62 mm.

Izvršenim pretresom porodične kuće i drugih objekata vlasništvo lica H.N., a koje se takođe nalaze u naseljenom mjestu Gladovići, pronađeni su i privremeno oduzeti: jedna automatska puška sa drvenim kundakom, jedna puška M-48, 5 komada puščanih metaka za lovačku pušku kalibra 12/12 mm, 3 metalna okvira za automatsku pušku, 514 komada puščanih metaka kalibra 7,62 mm, te 23  komada manevarskih metaka kalibra 7,62 mm.

Izvršenim pretresom kuća koje legalno koristi lice N.I., a koje se nalaze u ulici Pojske i ulici Konjevići, pronađeni su i privremeno oduzeti: jedna poluautomatska sa 10 komada puščanih metaka u okviru kalibra 7,62 mm, 20 komada puščanih metaka kalibra 7,9 mm, 2 ručne bombe M93 i F1 sa upaljačem, 5 komada metaka od protivavionskog topa,  6 komada puščanih metaka kalibra 8,57 i 7,9 mm, te jedan  bajonet za pušku M-48.

Pronađeno oružje i municija su privremeno oduzeti, dok su lica N.I., Č.S. i H.N.  lišena slobode, te privedena u službene prostorije Policijske uprave I u Zenici, gdje im je određena mjera zadržavanja, nakon čega je nad njima izvršena kriminalistička obrada.

Nakon završene kriminalističke obrade, prikupljenih dokaza i obavještenja, Kantonalnom tužilaštvu Zenica će biti dostavljen službeni Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i otkrivanju izvršilaca protiv lica N.I., rođenog 1980. godine iz Zenice, lica Č.S., rođenog 1974. godine iz Zenice i lica H.N., rođenog 1984. godine iz Zenice, zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivično djelo „nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija“.

Posted by on 2012-05-31. Filed under Crna Hronika. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login