Napad na Iran za SAD bi bio samoubistvo

Iran Iran ima potencijala za napad na američke vojne ciljeve u svijetu ako ga napadnu Sjedinjene Američke Države, prenijela je ruska agencija Interfax riječi iranskog ambasadora u Rusiji.

SAD je nametnuo sankcije Iranu usmjerene na iransku centralnu banku, a američke banke dobile su ovlasti za zamrzavanje iranske imovine kako bi se prisililo vladu u Teheranu da odustane od razvoja nuklearnog programa.

Iranski ambasador Sejed Mahmud Reza Sajadi kazao je na pres-konferenciji u srijedu da će SAD pogriješiti ukoliko napadne Iran. Washington nije objavio takve planove.

Američki predsjednik Barack Obama u nedjelju je u intervjuu za NBC kazao kako vjeruje da je SAD izvan dosega iranskog oružja kao i da je Amerika usmjerena na diplomatske napore u rješavanju spora oko razvoja iranskog nuklearnog programa.

“Amerikanci vrlo dobro znaju kakav je Iran i koji su naši potencijali. Iran je u dobroj poziciji da uzvrati napadima na Ameriku širom svijeta u znak odmazde. Napad na Iran bio bi za njih samoubistvo”, poručio je iranski ambasador.

Posted by on 2012-02-10. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login