Naplata boravišne takse gorući problem bh. turizma

turizam, BiH, turistiKoliko puta vam se desilo da boravite negdje, platite boravišnu taksu, a pri tome ostanete neevidentirani. Naplata boravišne takse jedna je od gorućih problema i bh. turizma. Prema već uhodanom običaju, ugostitelji taksu uredno naplate od turista, ali je zadrže u svom džepu. Tako to traje godinama.

Osoba koja pruža usluge smještaja dužna je u roku 24 sata po dolasku prijaviti i po odlasku odjaviti svakog gosta Turističkoj zajednici.

S obzirom da je ovo pravni put, kao i sve drugo, on se uglavnom – zaobilazi. Tako je prošle godine od ukupno 819. 094 noćenja naplaćeno samo 45 % od prijavljenog broja gostiju… Na Baščaršiji smo pitali turiste da li su platili boravišnu taksu.

Većina njih kaže da jeste ali da nisu dobili nikakvu potvrdu.

Pozitivan primjer ne daju ni ugostitelji iz regiona. Boravak „na crno“, čest je primjer i na Jadranskoj obali.

Nedavna direktiva Vlade FBiH kojom se Federalnoj upravi za inspekcijske poslove omogućava nadzor ugostiteljskih objekata, trebala bi dovesti do poboljšanja naplate takse. No, hoće li se i kako to u finalu provoditi, ostaje da se vidi.

tvsa / bih-x.info

Posted by on 2011-08-14. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login