Napredak u pregovorima Beograda i Prištine

Bruxelles

Bruxelles

Drugi put za manje od sedam dana, u Briselu su se sastale srbijanska i kosovska delegacija, predvođene premijerima Aleksandrom Vučićem i Isom Mustafom, kako bi nastavile dijalog o neriješenim krupnim pitanjima.

Razgovori delegacija Beograda i Prištine koji se od jutros vode su nakon višesatne pauze nastavljeni u večernjim satima.

Premijer Kosova Isa Mustafa tvrdi da su dvije strane u dijalogu znatno približile stavove u vezi sa Zajednicom srpskih opština, prenosi Tanjug.

“Napravili smo priličan napredak”, rekao je Mustafa novinarima u pauzi dijaloga.

On je kazao da se tokom današnje runde razgovaralo o dva dokumenta, od kojih se jedan odnosi na ZSO, a drugi na telekomunikacije.

“Ja se nadam da ćemo do kraja ove runde postići sporazum o sva četiri pitanja koja su na dnevnom redu”, rekao je Mustafa.

Direktor srbijanske Kancelarije za KiM Marko Đurić rekao je na pauzi u pregovorima da se dijalog odvija u vrlo teškoj atmosferi i da ima utisaka da prištinska delegacija ne želi dogovor.

“Oni su doši ovde da se ne dogovore”, rekao je Đurić novinarima, ističući da je tokom prvog dijela dijaloga, koji je trajao osam sati, atmosfera bila “nepodnošljiva”.

U kabinetu visoke predstavnice Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federice Mogherini danas će, kao i prošle sedmice, biti riječi o četiri pitanja: zajednici srpskih općina, telekomunikacijama, energetici i “Parku mira” na mostu koji povezuje sjeverni i južni dio Mitrovice.

Dvije delegacije, predvođene premijerima, ušle su u zgradu Evropske službe za vanjske poslove bez obraćanja novinarima. Mogherini se prvo sastala s kosovskom delegacijom, a potom i sa srbijanskom delegacijom.

“Navodno je postignut napredak u pregovorima o zajendici srpskih općina, iako nije jasno o kakvom je napretku riječ. Srpska strana traži izvršne ovlasti za tu zajednicu, dok kosovska strana traži da ona bude osnovana isključivo po kosovskim zakonima”, javila je ranije Al Jazeerina reporterka Katarina Drlja.

Moguća otvaranja poglavlja sa EU-om

Premijer Srbije Vučić izjavio je prethodno kako razgovori “neće biti ni laki, ni jednostavni”, ali da srpska delegacija na dijalog uvijek ide sa dobrom vjerom i nadom u rješenja, iako rješenja ne zavise samo od njih.

“Kakav će rezultat biti, videćemo… Naravno, potrebni su kompromisi, ali to mora da razume i druga strana”, rekao je Vučić.

Američki veleposlanik u Beogradu Michael Kirby ranije je, u intervjuu Tanjugu, rekao kako bi Mogherini, ukoliko dođe do napretka u dijalogu Beograda i Prištine, mogla predložiti otvaranje prvog poglavlja u pristupnim pregovorima Srbije i EU-a.

I evropski povjerenik za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn izjavio je kako je optimist te je “uvjeren kako će biti postignut dovoljan napredak da zemlje članice daju zeleno svjetlo Srbiji za otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja prije kraja godine”.

U prethodnom krugu pregovora srbijanska i kosovska strana nisu uspjele postignuti konačni dogovor niti o jednoj od četiri teme razgovora.

Obje strane potvrdile su da je postignut dogovor o plaćanju osiguranja vozila budući da Srbija i Kosovo međusobno ne priznaju osiguranja, pa su građani bili prinuđeni da plaćaju dodatno osiguranje pri ulasku iz Kosova u Srbiju i obrnuto.

Posted by on 2015-06-29. Filed under Region, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login