Narandža pomaže jačanju imuniteta

Narandža

Narandža

Okruglo i sočno citrusno voće osim što je osvježavajuće i ukusno, krije u sebi cijelo malo bogatstvo hranjivih sastojaka.

Narandža najvjerovatnije potiče iz jugoistočne Azije i južne Kine. Najbolje uspijeva u krajevima tople klime poput Sredozemlja, Južne Afrike i Kalifornije, a njena raširenost danas učinila ju je dostupnom tokom cijele godine u svim krajevima. Ovo zimzeleno stablo daje plodove u prosjeku čak 100 godina.

Plodovi rastu od novembra do maja, stoga je idealan dodatak prehrani u zimskim danima kada pomaže jačanju imuniteta.

Najpoznatije sorte narandže su žuta i crvena, a neke vrste u Indoneziji su sa zelenom korom, a narandžaste iznutra. Kisela, seviljska, velika, valencija, bergamot ili jaffa – bez obzira koju najviše volite, možete biti sigurni da ste konzumiranjem tek jedne dnevno omogućili svom organizmu bogaćenje hranjivim tvarima.

Ovaj agrum poznat je po tome što štiti od raznih vrsta raka, podiže razinu dnevne energije, bogat je vitaminom C koji vas brani od gripe i prehlada, sprečava visok tlak i napadaje žuči, pomaže kod bolesti dišnih puteva, blagonaklon je kardiovaskularnom sistemu, a čest je sastojak i kozmetičkih preparata koji usporavaju starenje i poboljšavaju izgled kože i kose.

Cvjetovi gorke narandže, tj. bergamota, koriste se za spravljanje eteričnih ulja i ukusnih čajeva koji pouzdano pomažu pri liječenju depresije i anksioznosti.

Kada kupujete narandžu pripazite na koru koja bi trebala biti neoštećena i bez ikakvih mrlja na površini, te svakako obratite pažnju na težinu koja će vam jasno dati do znanja krije li se u njoj plod prepun sočnog soka.

Posted by on 2015-05-05. Filed under Magazin, Zdravlje & Ljepota. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login