‘Narandžasti dan’ protiv nasilja nad ženama

Narandžasti danNarandžasti dan obilježavat će se širom svijeta svakog 25. u mjesecu kao dan podsjećanja na važnost prevencije, sprečavanja i sankcionisanja nasilja nad ženama i djevojkama. Narandžasti dan (Orange Day) sutra će biti obilježen i u našoj zemlji, a organizuju ga Institut za razvoj mladih KULT iz Sarajeva i Perpetuum Mobile iz Banjaluke u okviru kampanje Global UNiTE Youth Network.

“Želimo podići i razviti svijest o rastućem problemu i negativnom trendu nasilja nad ženama, ali ne samo tokom jednoga dana u godini već na mjesečnoj osnovi. Tako će se ova kampanja obilježavati svakog 25. tokom predstojećih mjeseci, završno s 25. martom 2013. godine, kada će početi 57. sesija Komisije o položaju žena: eliminacija i prevencija svih oblika nasilja nad ženama i djevojkama”, navode iz Instituta za razvoj mladih KULT.

Organizatori pozivaju  građane/građanke da daju vlastiti doprinos ovoj akciji i 25. jula, u znak solidarnosti, obuku barem jedan odjevni predmet ili modni dodatak narandžaste boje.

Prema zvaničnim podacima svaka treća žena u svijetu je zlostavljana.

Posted by on 2012-07-24. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login