Naredne sedmice dvije premijere u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica

BNP Zenica

BNP Zenica

Ovogodišnja 22. po redu međunarodna kulturna manifestacija “Zeničko proljeće 2017” bit će otvorena 20.marta premijernom predstavom za djecu “Zgode šegrta Hlapića” Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, programom “Sto godina od rođenja Maka Dizdara” i premijernom izvedbom predstave “Tako je govorio Lepi”.

-Predstavom ‘Zgode šegrta Hlapića’ obilježavamo i Svjetski dan pozorišta za djecu i mlade, te ćemo ovom premijerom obilježiti i ovaj značajan datum. Naša je želja da roditelji djecu dovedu u pozorište, a to je zadatak odraslih da im omoguće susret s umjetnošću – kaže reditelj predstave Miroljub Mijatović.

Mladi posjetioci su pozvani da na svaku predstavu ponesu po jednu svoju igračku, koje će kada se skupi određena količina, biti poklonjene djeci koja nemaju igračke.

Svjetski dan pozorišta za djecu i mlade bit će obilježeno i stvaranje ‘procesne drame’ pod nazivom “Ne dozvoli da se i tebi to desi”, tokom koje će mladi na direktan način biti upoznati o opasnostima koje se dešavaju oko njih u stvarnom životu.

U svim projektima Dječije i omladinske scene sudjeluju članovi polaznici studija glume, a autorsku ekipu čini velika grupa stalnih saradnika Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Premijernom izvedbom monodrame “Tako je govorio Lepi” glumac Haris Burina predstavit će se sugrađanima u kolažnom tekstu kroz koji prolaze događanja njegovih prijatelja, realnih dešavanja, i svega ostalog što je prošlo kroz životno okruženje mladog umjetnika u njegovom stvaranju, radovanju i tugovanju.

Posted by on 2017-03-18. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login