Narodno pozorište Sarajevo član Asocijacije balkanskih nacionalnih teatara

Narodno pozorište Sarajevo, u godini obilježavanja svoje stote godišnjice, pristupilo je Asocijaciji balkanskih nacionalnih teatara (ABNT), saopšteno je iz NPS-a.

Narodno pozorište Sarajevo

Direktor Narodnog pozorišta Sarajevo Dino Mustafić potpisivanjem memoranduma je ozvaničio je početak aktivnog članstva najveće teatarske kuće u BiH u ovoj asocijaciji.

Uz Narodno pozorište Republike Srpske, Makedonski narodni teatar, “I.L. Kalagiale” Narodno pozorište Rumunije, Narodno pozorište Priština, Narodno pozorište Albanije, Crnogorsko narodno pozorište, Slovensko narodno pozorište, Hrvatsko narodno kazalište i Narodno pozorište Sarajevo aktivno će doprinositi razvoju teatarskih perspektiva i kapaciteta u regiji.

Prema riječima direktora Dine Mustafića, značaj pristupa ovoj asocijaciji ogleda se u regionalizaciji programa i umjetničkoj, kako produkcijskoj, tako i autorskoj saradnji na više razina.

To je, navodi Mustafić, jedan od prvih poteza na putu ka boljem pozicioniranju Narodnog pozorišta u Sarajevu na evropskoj mapi kulture.

“Centralno pozorište mora biti važno u ovom gradu, u ovoj državi, pa u regiji, pa potom i u Evropi. To je naš cilj. Pred nama je veliki umjetnički izazov. Praviti repertoar koji će imati odjeka kod domaće publike, a ujedno i biti prepoznat na međunarodnoj pozorišnoj sceni. Moramo senzibilizirati publiku za široki spektar tema kako bi u njima pronalazila identifikacijske olakšice, jer pozorište više ne znači modu, nego potrebu. Ali kada jednom izađemo iz predugog tranzicijskog razdoblja, doći će i neko novo vrijeme i za pozorište i za naša očekivanja. A ona moraju biti evropskog scenskog standarda”, naglašava Mustafić.

Podsjeća se da je 2021. godina, godina u kojoj se navršava sto godina od početka rada Kuće Na Obali.Na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo 21. oktobra 1921. Godine premijernim izvođenjem dramske predstave “Protekcija” po tekstu Branislava Nušića, a u režiji Nikole Hajduškovića, najstarija i najveća teatarska kuća u BiH, zvanično je počela sa radom.

Da je Nušićeva satira svevremeno aktuelna, pokazat će i prikazivanje istog naslova u režiji srbijanskog redatelja Kokana Mladenovića.Premijera je zakazana za četvrtak, 21. oktobra u 19.30 sati, a prva i druga repriza na rasporedu su u petak i subotu, 22. i 23. oktobra u istom terminu.

Adaptaciju teksta i songove u predstavi “Protekcija” potpisuje Milena Bogavac, kompozitorica je Irena Popović Dragović, dramaturginja Džejna Hodžić, saradnica za scenski pokret Amila Terzimehić. Marijela Hašimbegović je scenografkinja, dok je za kostime zadužena Lejla Hodžić.

U predstavi igraju: Ermin Sijamija, Belma Salkunić, Amina Begović, Aleksandar Seksan, Amra Kapidžić, Merima Lepić Redžepović, Dino Bajrović, Mirvad Kurić, Mona Muratović, Aldin Omerović, Emina Muftić, Amar Čustović i Mak Čengić.

Posted by on 2021-10-13. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login