NASA traži “svemirskog zaštitara” i nudi dobru platu

NASA

NASA

NASA traži “svemirskog zaštitara” koji bi trebao sačuvati Zemlju od vanzemaljaca.

Glavni zadatak mu je izbjeći “biološku kontaminaciju tokom ljudskih ili robotiziranih istraživačkih misija u svemiru”.

To se važi i obrnuto i odnosi se na letjelice koje se vraćaju na Zemlju, kao i na rizik od ljudskog onečišćenja drugih planeta.

Uz atraktivni naziv radnog mjesta, nudi se i primaljiva godišnja plata između 124.406 i 187.000 američkih dolara.

Konkurs je američkim državljanima otvoren od jula i zatvara se sredinom augusta.

Svemirski zaštitar nije nova ideja. Originalni UN-ov sporazum o istraživanju svemira iz 1967. poziva države koje izvode svemirske misije da vode brigu o onečišćenju.

Među glavnim zadacima Ureda za zaštitu planeta je sačuvati “prirodno stanje” drugih svjetova i “poduzimanje mjera zaštite Zemljine biosfere u slučaju da postoji vanzemaljski život”, navodi BBC.

Ta velika odgovornost objašnjava velikodušnu platu, ali zahtjevne su i kvalifikacije. Osim “naprednog znanja o zaštiti planeta” kandidati moraju imati iskustva u “svemirskim programima od nacionalnog značaja”.

Najpoželjnije diplome su iz fizike, mašinstva i matematike, a zahtjeva se i sigurnosna provjera.

NASA svemirsku zaštitu doživljava vrlo ozbiljno, pa se priprema da uništi letjelicu Cassini koji istražuje Saturn kako ne bi nekontrolirano pala i zagadila Zemlju, baš kao što je 2003. učinila s Galileom koji je obilazio orbitu Jupitera.

Posted by on 2017-08-08. Filed under Magazin, Svijet, Tehnologija & Nauka. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login