Nastavljen Festival kulture nacionalnih manjina, predstavljena mađarska kulturna baština

Festivala kulture nacionalnih manjina

Festivala kulture nacionalnih manjina

Članovi Udruženja građana češkog porijekla “Češka beseda” i Udruženja Mađara “Hum” iz Sarajeva su u okviru Festivala kulture nacionalnih manjina “Minority Fest 2015” u Galeriji Novi Hram predstavili dvije izožbe.

Postavljeno je pet umjetničkih djela člana Udruženja “Češka beseda” likovnog umjetnika Dalibora Berana i sažetak  cjelokupne mađarske kulturne baštine koja je pod zaštitom UNESCO-a.

Predsjednica Udruženja Mađara “Hum” Irma Muratović kazala je za Fenu da na ovaj način žele skrenuti pažnju na rad udruženja nacionalnih manjina u Sarajevu.

– Želimo da našem multikulturalnom gradu, u kojem su manjine uvijek živjele, predstavimo svoj rad i da se prezentiramo onako kako najbolje znamo – istakla je Muratović.

Na panoima koji predstavljaju mađarsku kulturnu baštinu prezentirana je muzika, građevine, običaji te ručni radovi i slike.

Muratović je istakla da članovi udruženja ulažu trud kako bi prikazali vlastitu kulturu, ali da nemaju podršku, prije svega finansijsku, koja bi im olakšala rad i motivirala ih u daljim aktivnostima.

Kaže da bi im bile dovoljne prostorije da nastave raditi, u kojima bi održavali probe, izložbe ili kurseve.

Beran je predstavio svoja djela koja su izrađena od žice, metala i urolanog papira.

Festival “Minority Fest 2015” je trodnevna manifestacija koja je počela u četvrtak nastupom hora “Lola”, a bit će završena u subotu predstavljanjem kulinarskih tradicija nacionalnih manjina.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Posted by on 2015-12-19. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login